Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Катастар штити уписане власнике непокретности, али гарантује сигурност и будућим власницима, потенцијалним купцима, омогућујући им да направе “информисан избор” приликом куповине непокретности, саопштио је Републички геодетски завод.

РГЗ истиче да је приликом сваке куповине непокретности веома важно за све купце да разликују ситуације у којима је забрањен промет непокретности од ситуација у којима не постоји оваква врста забране, али је купопродаја ризична.

“Свако прометовање непокретности која није уписана у катастар представља ризичну куповину. Слични нивои ризика постоје и у ситуацијама када се приликом куповине занемарују уписани терети на непокретности (забележба спора). Данас је тај ризик најчешће минималан, односно постоји висок степен вероватноће коначног стицања својине и њеног несметаног уживања”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да у ситуацијама када купац процењује ризик куповине, најважнији инструмент и механизам контроле који држава пружа је катастар непокретности.

“У највећем броју случајева који данас доспевају у жижу јавности, у којима се станари суочавају са имовинским проблемом са непокретношћу, корен тог проблема је био видљив у катастру у моменту куповине. Иако се ради о ризицима који се ретко остваре купци свакако морају да их буду свесни приликом куповине”, истиче РГЗ.

Наводи и да веома често, када дође до проблема, чују реченицу “да су сви тако куповали”.

“Међутим, ова чињеница апсолутно није довољна за потпуну сигурност уписа, већ је неопходно користити податке катастра непокретности који су транспарентни и доступни грађанима”, упозоравају у РГЗ.

Наводе и да улога јавних бележника, у процесу купопродаје непокретности, огледа се у провери чињенице да ли одређена непокретност уопште сме да се купи.

“РГЗ већ годинама озбиљно ради на подизању свести јавности о значају података катастра, користећи сваку прилику у медијима. Размишљајући у истом смеру у служби грађана Србије, РГЗ је спреман да направи корак даље: давање званичне гаранције за будући упис, што је већ званично предложено Влади Републике Србије”, наводи се у саопштењу.

Објашњава се да уколико овај предлог буде усвојен и спроведен у дело, провера могућег уписа права и обима права над непокретностима дешаваће се пре овере купопродајног уговора.

“У овом случају упис по основу уговора више не би био ствар високе вероватноће, већ апсолутне извесности. Наравно, спровођење оваквог плана подразумева другачију организацију и ангажовање већег броја правника. Купац не би могао да буде спречен да уложи средства у непокретност за коју катастар не пружа гаранције, али би тада било још јасније да то чини искључиво на свој ризик и без гаранција државе”, закључује се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here