Mesto za reklamu

01.07.2019.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи поднео је данас „косовском парламенту“ предлог резолуције о легитимним захтевима Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе да се ове три општине припоје такозваном Косову.

У три тачке Тачи предлаже да се усвоји резолуција којом се предвиђа да захтеви Албанаца из ове три општине буду део дијалога Београда и Приштине, а представници њихових политичких партија део тима за дијалог.

Тачи сматра да њихово питање треба да се постави на сваком међународном форуму на којем учествују представници такозваног Косова, те да приштинске привремене институције, у сарадњи и координацији са институцијама Албаније, треба заједно да усвоје платформу за Албанце у такозваној Прешевској долини.

„Коха диторе“ пише да је са тим предлогом Тачи од посланика затражио да поштују политичку вољу Албанаца, која је изражена на референдуму 1992. године, о припајању Косову; вољу потврђену борбом такозване „ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца“.

Према овој Тачијевој резолуцији, преноси „Коха диторе“, захтеви Албанаца „који живе на својим огњиштима у општинама које су под контролом Србије: у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи; према њиховој слободној вољи за самоодређење — су легитимни и у складу са међународним правом“.

Тачи сматра да ти захтеви помажу дугорочној стабилности региона и да доприносе успостављању дугорочног мира у региону и отварању новог поглавља у односима између Београда и Приштине.

У овој резолуцији се препоручује привременим институцијама такозваног Косова да, како би подржали „легитимне захтеве Албанаца три општине, имају више опреза и инклузивног интереса да помогну Албанцима на том подручју у свим сферама живота, а посебно да испуне своје легитимне захтеве“.

Резолуција о „Прешевској долини“ ипак без кворума

„Косовски парламент“ завршио је ванредну седницу на којој је било речи о правима Албанаца који живе у три јужне општине централне Србије, у Прешеву, Бујановцу и Медвећи, а о резолуцији се није гласало због недостатка кворума.

Како ја јавио приштински „Љајми“ очекује се да ће сутра бити одржана седница председништва „косовског парламента“, на којој ће бити одлучено када ће бити заказана редовна седница, на којој ће бити још речи о резолуцији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here