Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Ректорка УБ Иванка Поповић, након састанка са студентима из Удружења “Један од пет милиона”, саопштила је да упитност и спорост решавања валидности доктората министра финансија Синише Малог нарушава углед УБ и да је зато у интересу свих да се ово питање реши у најкраћем могућем року.

“Као ректорка Универзитета у Београду, прихватам моралну одговорност и стајем уз своје студенте који бораве већ 12 дана у згради Ректората и боре се за аутономију и углед Универзитета”, пише у саопштењу.

Иванка Поповић је навела да, као резултат иницијативе студената који бораве у Ректорату, Сенат, Савет и Студентски парламент УБ траже од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра донесе своју коначну одлуку о томе да ли у изради докторске дисертације Синише Малог постоје елементи неакадемског понашања плагирања.

“Овај датум представља период од седам дана од максималног рока за достављање одговора Факултета организационих наука, чиме се рок за доношење коначне одлуке значајно скраћује. Управи ФОН је препоручено да Факултет достави Одбору за професионалну етику свој Извештај са мишљењем и пре истека рока”, саопштила је ректорка.

Ректорат прихвата одговорност за решавање овог питања, које се одлаже више од пет година, пише у саопштењу.

Такође, Поповићева поручује да студенти који су учествовали у блокади Ректората не смеју да сносе дисциплинске, нити било какве друге академске последице.

УБ се обавезује и да ће, у сарадњи са Студентским центром, обезбедити адекватан смештај, без додатних трошкова, свим студентима који ће бити привремено измештени из студентских домова током трајања Европских универзитетских игара.

“На овај начин, уз допунски испитни рок, студенти неће трпети последице одржавања Игара. Учесницима и волонтерима Игара биће обезбеђени ЕСП бодови за ваннаставне активности”, наводи се у саопштењу.

Ректорка позива Владу Србије да у што краћем року усвоји буџет Европских универзитетских игара 2020. ради омогућавања њиховог организовања.

Поповићева наводи и да управа УБ захтева да сви факултети, у складу са акредитованим студијским програмима, обезбеде пуну доступност обавезне литературе за све предмете.

Раније данас, одржан је састанак ректорке и студената из Удружења “Један од пет милиона”, који су најавили да ће деблокирати зграду Ректората ако Поповићева до краја дана испуни њихове захтеве.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here