Mesto za reklamu

01.03.2020.

Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на годишњој конференцији Америчко-јеврејског комитета за јавне послове (AIPAC) у Вашингтону.

Пре свега хвала, у име свих грађана Србије – рећи ћу „Шалом“ и добро вече и хвала што сте ме позвали овде, у Вашингтон.

Споменули сте Балфурску декларацију … Није много познато, али у децембру 1917. године, српски представник у Вашингтону, господин Веснић, није само подржао Балфурску декларацију, већ је рекао да јеврејски народ не само да има право да формира своју државу, већ да би име те нове државе требало да буде Израел. Учинио је то 1917. године, у најтежем периоду за Србе у Првом светском рату.

А споменули сте и Теодора Херцла. Изузетно сам поносан да истакнем чињеницу да је председник Ривлин пре две године посетио Србију и тада смо заједно отворили нову улицу у Београду коју смо назвали по Теодору Херцлу. Његови бака и дека су се ту родили и почивају у миру на јеврејском гробљу у Земуну, у Београду.

Такође, бака и деда рабина Алкалаја живели су у Београду, а ми имамо и прелепу улицу и прелепу синагогу у истом делу Београда.

И много је ствари које можете дефинисати као заједнички именитељ Срба и Јевреја. Ми смо претрпели исту страшну судбину у Другом светском рату у концентрационом логору Јасеновац који је био под управом тадашње нацистичко-марионетске државе Хрватске, а ви данас имате управо натпис ‘Јасеновац’ у Јад Вашему.

Увек смо били заједно током историје и подржавамо се међусобно и данас. И морам да додам, иако нисам баш добар говорник, али додаћу само неколико ствари које смо недавно учинили у име нашег пријатељства.

Осим свега осталог током историје што је повезивало Србе и Јевреје, постоје и многе ствари које смо недавно урадили. У 2016. години постали смо прва држава у целој Европи која је донела Закон о реституцији имовине жртава Холокауста без наследника, што значи да плаћамо јеврејским општинама када нађемо имовину без живих наследника. А до сада смо јеврејским општинама у Србији платили преко 30 милиона евра, посебно у Београду, Новом Саду и Суботици.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Такође, исто недавно, усвојили смо нови Закон о меморијалном центру Старо Сајмиште, којим ће се одржавати сећање на све оне Јевреје које су у том логору у Београду током Другог светског рата убили нацисти – Јевреје, Србе и све остале. А то ће се реализовати за само неколико година.

Исто тако. морам да кажем да сам био једини председник који је обележио 75. годишњицу ослобођења у Аушвицу, тако што сам подигао заставу на зграду Председништва у Србији – жуту заставу са Давидовом звездом и натписом ‘Јуде’. На тај начин су Немци обележавали Јевреје током Другог светског рата. То је био њихов начин да понизе Јевреје, а ово је био мој начин да кажем да је то знак поноса и веома смо поносни што смо подигли ту заставу испред нашег Председништва.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Затим, желим да најавим још нешто. У нашем региону имамо веома сложену ситуацију. И требало би да разумете све тешкоће са којима се сусрећемо. Али желим да кажем и да покушавамо да нађемо најбољи могући начин да у Јерусалиму нешто озваничимо. И ускоро ћемо отворити не само канцеларију наше Привредне коморе, већ ћемо заједно са нашом Привредном комором – отворити званичну државну канцеларију у Јерусалиму са српском службеном заставом коју још има наша амбасада у Тел Авиву. То је наш начин да искажемо поштовање према јеврејском народу.

И, да будем искрен, споменуо сам неколико ствари, неколико тема, неколико питања која смо, мислим, врло успешно решили И којима смо показали истинско пријатељство између наша два народа. Морам рећи да сте сигурно навикли да слушате лепе речи од свих који долазе овде. Сви желе да вам ласкају и да добију некакву политичку, економску или другу врсту ваше подршке.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

А ја сам веома поносан што могу да вам кажем да смо увек били у изузетно добрим односима са Јеврејима током историје, да не могу да додам ништа више од тога. Волимо Јевреје, увек смо били у сјајним односима и учинићемо све да те односе и више побољшамо.

И захвалан сам свима вама што сте ме вечерас саслушали и што сте ме вечерас позвали.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here