Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Безбедносна ситуација на Косову и Метохији је мирна и под контролом, а КФОР је увек свестан ситуације и редовно спроводи безбедносне процене, али није укључен у борбу против тероризма, рекао је портпарол КФОР-а Пио Сабета.

“Безбедносна ситуација је резултат многих фактора, попут економије, политике, благостања… Све што може да утиче на безбедносну ситуацију се прати свакодневно, како би се утврдиле мере које ће можда бити потребне”, каже Сабета за “Данас” поводом навода председника Србије Александра Вучића да не може да искључи инциденте на КиМ на јесен.

Упитан да ли КФОР има икаква сазнања о терористичкој албанској организацији Б-13, за коју поједини медији у Србији тврде да планира да нападне Србе у Северној Митровици и Зубином Потоку уочи избора на Косову, Сабета истиче да КФОР, у складу са мандатом добијеним на основу Резолуције Савета безбедности 1244 „нема никакву улогу у владавини права или спровођењу закона на Косову и није укључен у борбу против тероризма, јер је то изван његовог мандата, али КФОР будно и непрекидно прати ситуацију“.

Сабета је потврдно одговорио на питање да ли је КФОР спреман да гарантује безбедност становницима Косова на дан избора.

„КФОР доприноси обезбедивању безбедног и сигурног окружења и слободи кретања за све грађане Косова, на непристрастан начин, без обзира на њихову етничку припадност и остаје посвећен безбедности и стабилности Косова“.

Он каже и да је актуелна безбедносна ситуација мирна и под контролом.

“КФОР ради у блиској сарадњи са локалним и медународним безбедносним организацијама. Уколико буде постојало упозорење било које врсте о могућем нарушавању безбедносне ситуације, КФОР је спреман да усвоји неопходне мере како би се очувала безбедност Косова, у блиској сарадњи са Косовском полицијом и ЕУЛЕКС-ом, зарад добробити сваког грађанина који живи на Косову“, нагласио је Сабета.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here