Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Представници Савеза са Србију упутили су отворено писмо патријарху Иринеју поводом његовог јучерашњег обраћања у Нишу на обележавању двадесетогодишњице од почетка НАТО бомбардовања истичући да су веома зачуђени његовим говором. Нисмо уопште разумели зашто су тим трагичним поводом тема Вашег обраћања били грађански протести који трају већ четири месеца широм Србије, поручује се у отвореном писму Савеза за Србије.

У писму се истиче да је патријарх Павле у сложеним и кризним историјским ситуацијама увек позивао на дијалог и мирио завађене стране у нашем друштву и није се мешао у дневну политику. Сетимо се његове огромне улоге у смиривању друштвених тензија и 1991. и 1997. и 2000. године, додаје Савез за Србију.

“Очекивали смо од Вас да ћете наставити тим путем и позвати представнике власти да отворе дијалог са опозицијом и организаторима протеста, јер је то једини начин да се тешке друштвено-политичке кризе решавају мирним путем”, наводи се у писму Савеза за Србију.

“Ако је укинута парламентарна дебата, ако нема слободе медија, ако је партија на власти узурпирала све државне институције, ако један човек тајно преговара о предаји Косова и Метохије, ако нам сва деца одоше у иностранство због катастрофалне економске ситуације – онда немамо избора и морамо на улице, морамо на протесте”, додаје се у писму.

Ваша јавна негативна оцена о протестима је директно мешање у дневно-политичка питања и отворено стајање на страну власти, што неко на Вашем положају никако не би требало да чини, јер СПЦ није у власништву СНС-а, a Ви сте поглавар читаве наше Цркве коју чине верници различитих политичких опредељења, па и опозиционих према овој власти, указује се у писму.

“Многи грађани, а посебно верници, који учествују на протестима повређени су Вашом реакцијом и неразумевањем наше мирне и ненасилне борбе за основне демократске вредности које су доведене у питање. Ваше речи се тумаче као давање подршке једној диктаторској и криминалној власти, а то је непримерено и са много нижег положаја него што је трон Светог Саве на коме се Ви налазите”, наглашавају из Савеза за Србију.

“Дубоко уверени да ћете након упознавања са другом страном и свим чињеницама исправити ову своју оцену о стању у коме се налазе наше друштво и држава под овом влашћу, стојимо Вам на располагању за сваку врсту разговора и упознавања са ставовима свих грађана који оправдано протестују против актуелне власти у више од 100 градова и општина у Србији”, закључује се у писму.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here