Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је јуче, на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи, да Србија у потпуности подржава даље интензивирање регионалне сарадње као суштинске базе за стабилност региона, уз дубоко уверење да је политичке и економске проблеме могуће решавати искључиво путем отвореног и континуираног дијалога.

Селаковић је, обраћајући се у својству специјалног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, констатовао да је основни мотив и смисао унапређења сарадње и ближег повезивања у нашем региону развој и модернизација наших друштава, односно добробит свих грађана региона.

  Он је поручио да је регионална сарадња један од дугогодишњих спољнополитичких приоритета Србије који се остварује и активним учешћем у бројним регионалним иницијативама и процесима, али и иницирањем нових успешних облика регионалне сарадње.

Посвећеност Владе и председника Србије регионалној сарадњи се видела управо у труду који смо, заједно са нашим пријатељима из Албаније и Северене Македоније, уложили у покретање иницијативе усмерене ка олакшавању слободе кретања људи, робе, услуга и капитала, коју данас називамо „Отворени Балкан“, а која остаје отворена за све заинтересоване стране са Западног Балкана, рекао је министар.

Селаковић је изразио наду да ће продубљивање економске повезаности, укидање граничних царинских контрола и осталих препрека које стоје на путу слободном кретању у региону, као и могућност запошљавања у читавом региону, допринети смањењу одлива становништва и радне снаге.

Важно је да увек имамо у виду да регионалне иницијативе нису алтернативе европским интеграцијама, напротив, оне су у потпуности у складу са њима, поручио је шеф српске дипломатије, додавши да се морамо окренути будућности и наставити да радимо заједно, уважавајући једни друге, а пре свега, уважавајући заједничке интересе.

Министар је поновио да Србија искрено жали због сукоба на истоку Европе, подсетивши на доследну приврженост Србије поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава као једног од основних принципа међународног права.

Он је подсетио на то да је управо сукоб у Украјини довео до појаве глобалне кризе пре свега у области енергетске безбедности и поремећаја на глобалном тржишту хране, енергената и капитала.

Упркос свему наведеном, Србија није у претходном периоду зауставила рад ни на једном од стратешких пројеката. И у наредном периоду наставићемо да улажемо напоре у циљу обезбеђивања енергетске ефикасности, развоја инфраструктуре и имплементације пројеката у области обновљиве енергије, закључио је Селаковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here