Mesto za reklamu

Проглашење Краљевине СХС, Иван Тисов, уље на платну 1926.г.

  1. 12. 2018.

“Сан о Југославији” назив је мултимедијалног пројекта који је отворен у Палати Србија. Повод је обележавање дана оснивања прве Владе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на данашњи дан 1918. године. Истим поводом организована је и изложба “Дан вредан века”.

Док се на три обелиска пројектују видео-снимци и фотографије који асоцирају на велики јубилеј, тројица глумаца говоре цитате славних Југословена о идеји формирања заједничке државе Јужних Словена.

“Има Шекспир једну реченицу која каже – моћна нужда времена господари некад нашим службама. Ја мислим да се све те историјске одлуке доносе заправо под принудом те моћне нужде времена”, каже глумац Небојша Дугалић.

“Ђуро Даничић каже, управо тај део текста који говорим, да су Срби и Хрвати један исти народ са тешком судбином и размимоилажењима. И можда је управо то место на коме се налази траг разрешења након све ове крви која је пала међу браћом”, наводи глумац Александар Лазић.

“Сан о Југославији”, није носталгија већ трагање за чињеницама које су биле позитивне у историји тог времена, каже редитељ пројекта.

“Историја нам зато и служи да се сетимо људи који су знали да сањају. Људи који су знали да на прави начин одсањају сан свог живота. Чини се да нам то сада недостаје. Е зато овакви повраци у историју, који су изузетно важни за нас. Они нису сентиментални, они су начин на који ми данас можемо да будемо бољи”, каже редитељ Дарко Бајић.

“Сан о Југославији” је пратећи програм изложбе “Дан вредан века” постављене у централном холу Палате Србија у организацији Музеја Југославије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here