Mesto za reklamu

25.05. 2021. 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућом Организације за европску безбедност и сарадњу и министарком спољних послова Краљевине Шведске Ан Линде, са којом је разговарао о приоритетима у сарадњи са ОЕБС-ом, европском путу Србије, реформама у области владавине права, као и јачању билатералне и економске сарадње са Шведском. 

Председник Вучић је у разговору истакао изузетну сарадњу Србије са ОЕБС-ом и додао да наша земља посебно цени подршку Мисије у свеобухватном реформском процесу у Србији, укључујући експертизу у програмским областима попут демократизације и медија, владавине права, јачања људских и мањинских права, промоције толеранције и недискриминације.

Саговорници су се сагласили да је улога ОЕБС-а веома значајна за регионалну безбедност и да је Србија, у складу са начелима ове организације, опредељена да даје пун допринос регионалној стабилности.

„За Србију је од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи у свим областима“, истакао је председник Вучић и додао да рад на даљем унапређењу регионалног повезивања представља темељно полазиште спољне политике Србије.

Говорећи о европском путу Србије, председник Вучић је изразио захвалност због подршке коју Шведска пружа нашој земљи уз посебан акценат на спремности да пренесе своја искуства у процесу приступања ЕУ. Председник је подвукао да је Србија спремна на убрзање приступног процеса и да је управо због тога прихватила и нову методологију преговарања.

Разговарајући о односима двеју земаља, председник Вучић и министарка Линде су посебно истакли потенцијале у области интензивирања економских односа, што укључује и додатно повећање трговинске размене, као и већи прилив шведских инвестиција у нашу земљу.

„Српска стварност“

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here