Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оценио је да је данашњи састанак шефова дипломатија земаља Западног Балкана и Велике Британије у Лондону био одлична прилика за размену мишљења, али и за заступање ставова Србије према питањима од значаја за стабилност региона.

Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, Селаковић је рекао да су састанак и билатерални сусрети које је имао били одлична прилика да се изнесу ставови Србије, али и да се разговара о најбољим резултатима реформи које су спроведене у Србији, на првом месту на пољу економије, као и владавине права.

Према његовим речима, састанак у Лондону је био прилика и да се афирмише идеја регионалне економске интеграције “Отворени Балкан”, и да је у том смеру први пут наступао заједно са министрима иностраних послова Северне Македоније и Албаније.

Поред пленарног састанка, којем је председавала и чији је домаћин била британскаминистарка спољних послова Елизабет Трас, Селаковић је имао с њом и одвојен састанак.

Он се такође састао и са изасланицима САД и Велике Британије за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и Стјуартом Пичом, као и с Мартином Викерсом, специјалним изаслаником британског премијера за питања трговине и економије, као и с британском министарком за европско суседство и Америке Венди Мортон.

Министар Селаковић је рекао да је на састанку са шефицом британске дипломатије Елизабет Трас разговарао и о могућности њеног доласка у Србију, што би био први долазак у Београд министра спољних послова Уједињеног Краљевства после готово једне деценије.

Он је такође пренео и позив председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић за посету премијера Бориса Џонсона и подсетио да више од 41 године није било посета британског премијера Београду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here