Mesto za reklamu

26. 09. 2018.

Србија се налази на 36 месту земаља са чијим пасошем се може безвизно путовати. Држављани појединих земаља имају могућност да, због “вредности” својих пасоша, путују без виза, док су други ограничени визним режимима.

 

 

 

Пасоши се рангирају према броју земаља у које се може ући без визе, а према резултатима истраживања компаније Хенлеy & Партнерс на  врху списака највреднијих пасоша на свету према броју земаља у које им је дозвољен „слободан улазак“  се налазе Јапан и Сингапур. Њихови држављани могу путовати у 189 земаља света без визе или је добијају на аеродрому. Досадашњи лидер, Немачка, померила се на 2. позицију чији грађани могу безвизно да посете 188 земаља, а треће место заузеле су: Шведска, Финска, Италија, Шпанија, Данска, Француска и Јужна Кореја.

 

 

На четвртом месту су Аустрија, Луксембург, Холандија, Норвешка, Португал, Велика Британија и САД, чији држављани без визе могу путовати у 186 земаља света.

Са пасошем Хрватске која се налази на 16. месту безвизни режим важи за 169 земље.

Србија се налази на 36. месту јер наши држављани безвизно могу путовати у 130 земаља света, а следи Македонија на 40. позицији с могућношћу путовања у 125 земаља света без визе.

Црна Гора се налази на 42. месту. Њени држављани могу без визе путовати у 123 земље. На 46. месту следи Босна и Херцеговина за чије држављане безвизни режим важи за 118 земље, што представља најбољи пласман у последњих неколико година. Међутим, и тај напредак не мења чињеницу да је БиХ, када су у питању земље регије, најлошије пласирана.

У региону, најбољи пасош имају Грчка (6. место), Мађарска и Словенија (деле 9. позицију), док је најлошије позиционирана Албанија (47).

Последњи, 102. на листи су Ирак и Авганистан, чији држављани без визе могу да посете само 30 земаља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here