Mesto za reklamu
  1. 11 2020.

Представници САД, Француске, Велика Британије и Немачке у Савету безбедности УН подржале су синоћ високог представника у БиХ Валентина Инцка и осудиле говор председавајућег Председништва БиХ и лидера СНСД Милорада Додика, који га је оштро критиковао – пренео је Танјуг.

Милорад Додик синоћ је оштро критиковао високог представника у БиХ Валентина Инцка, називајући га “монструмом” и странцем који сарађује с Бошњацима из Сарајева и говори само у њихово име.

Представници САД, Француске и Велике Британије су, на састанку поводом 25 година од Дејтонског споразума, такође осудили величање, како су навели “ратних злочинаца у БиХ” и упутили речи подршке БиХ, преноси Кликс.

Они су се сагласили да је институција високог представника у БиХ неопходна, а амбасадор САД Ричард Милс оценио је да је Инцко потребан БиХ у погледу одржавања мира и доношења битних одлука.

“Снажно подржавамо постојање те институције и мислим да би требало да се преиспита та одлука коју Додик спомиње да је пет наспрам два гласа да Инцко иде из БиХ”, рекао је Милс.

Осврнуо се и на Дејтонски споразум, наводећи да је Америка имала велику улогу у његовом потписивању и да је од тада подржавала БиХ у дипломатском и финансијском смислу и поручио да ће наставити у том смјеру.

Представница Француске је рекла да “подржава Инцка и осуђује глорификовање ратних злочина”.

Амбасадорка Велике Британије Соња Фари поручила је да институција високог представника у БиХ мора да се одржи.

Она је осудила “вербални напад” Додика и оценила да је амбасадор Русије, која је у поктобру председавала СБ УН, требало да позове, како је навела, чланове Председништва БиХ, уместо политичких лидера.

Фари је оценила да је последица тога говор Додика.

“Такође, ни у којем случају не подржавам величање ратних злочинаца”, рекла је Фари.

Претходно је амбасадор Гинтер Саутер, представник Немачке у УН, такође критиковао Додика осудивши, како је навео, увреде које је изрекао на рачун високог представника у БиХ и судија Уставног суда БиХ.

Он је нагласио да се не смеју толерисати вербални напади и непримерен језик.

“Мислио сам да ће овај састанак отворити могућност за дијалог о ситуацији у БиХ, а слушао сам јако дуг монолог пун персоналних напада на високог представника. Мислим да ово није начин на који Савет безбедности треба да разговара”, рекао је он.

Додик је у обраћању критиковао Инцка, називајући га монструмом и странцем који сарађује с Бошњацима из Сарајева и говори само у њихово име.

На предлог амбасадора Русије при УН Василија Небензије синоћ је одржан онлајн састанак амбасадора земаља чланица Савета безбедности УН, на којем је учествовао и председник ХДЗ БиХ Драган Човић.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић одбио је позив да учествује на састанку.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here