Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Одбор извршних директора Светске банке усвојио је данас нови петогодишњи Програм партнерства са Србијом за период од 2022. до 2026, у чијем је фокусу зеленији и отпорнији раст.

Циљ стратегије је пружање подршке јачању институција Србије ради остваривања снажног опоравка након пандемије, убрзања фискално и еколошки одрживог привредног раста и подстицања инклузивног пружања јавних услуга, саопштено је из канцеларије Светске банке у Београду.

Програм подршке, који је у потпуности усаглашен са амбицијама Владе Србије, предвиђа финансијска средства од милијарду долара и темељи се на макроекономској стабилности коју је Србија стекла уз значајне напоре.

Програм пружа подршку за повезивање Србије са другим економијама у региону, повећање продуктивности и конкурентности и јачање људског капитала.

„Јачање институција, постепени прелазак на нискоугљеничну привреду и развој људског капитала кључни су елементи отпорног опоравка од утицаја глобалне пандемије”, рекао је Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији.

Додао је да ће, истовремено, унапређење пружања услуга на локалном нивоу значајно допринети повећању социјалне и економске инклузије.

Новом стратегијом предвиђена је подршка Србији за јачање институција у циљу унапређења јавне управе и инклузивнијег пружања јавних услуга у климатски отпорном сектору транспортне инфраструктуре, здравства и просвете, са посебним нагласком на подршци економски недовољно развијеним регионима и најсиромашнијим заједницама. Програм омогућава остваривање максималних ефеката активности Групе Светске банке као јединствене целине. У сарадњи са Међународном финансијском корпорацијом (ИФЦ) уложиће се заједнички напори ради унапређења пословног окружења, развоја тржишта капитала, израде прописа и пракси за јавно-приватна партнерства и мобилизацију дугорочног развојног финансирања.

Мултилатерална агенција за гарантовање инвестиција (МИГА) наставиће да пружа услуге осигурања од ризика и гаранције за промовисање прекограничних улагања.

„ИФЦ ће настојати да подржи Србију у наредном таласу формирања јавно-приватних партнерстава у сектору инфраструктуре и тако омогући мобилизацију свежег приватног капитала, иновација и глобалног искуства у областима енергетике, водопривреде и саобраћаја”, рекао је Ари Наим, регионални директор ИФЦ-а за централну и југоисточну Европу.

Циљ ИФЦ-а ће, како је истакао, бити и да обезбеди пољопривредницима и фирмама већи приступ зеленом финансирању и помогне домаћим компанијама да се укључе у глобалне ланце вредности, чиме ће се на најбољи начин искористити досадашњи успех Србије у привлачењу великих производних инвестиција.

Нови петогодишњи програм пружа Србији подршку за остварење бржег, зеленијег и отпорнијег раста и већег степена инклузије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here