Mesto za reklamu

21. 06. 2020.

Седница Главног одбора ДС, којој су претходили кошкање и вербални дуели, почела је у узаврелој атмосфери у Мадленијануму са два сата закашњења, али је убрзо прекинута, након што је замало дошло до физичког обрачуна две струје и то на самој бини, где су седели председавајући – јавља Танјуг.

Када је, наиме, потпредседница ДС-а Драгана Ракић, прочитала предлог дневног реда, те предлог за смену секретара ДС-а, део чланова, међу којима Балша Божовић и други незадовољни стањем у странци и руковођењем председника Зорана Лутовца, устао уз узвике “оставка”.

Драгослав Шумарац је тражио да се кворум утврди прозивком, а како Ракићева није реаговала, већ је прочитала дневни ред и позвала чланове да за њега гласају, незадовољни чланови су се побунили, а затим се попели на бину и прекинули седницу.

У сали је тада умало дошло и до физичког обрачуна између завађених страна, али су брзо раздвојене.

Од почетка седнице Ракићевој су присустни и звиждали и аплаудирали.

Ракићева је рекла да је верификациона комисија утврдила да је присутан 191 члан, на шта јој је неко из сале довикнуо питање – “чија верификациона комисија?”.

Када је почела да чита предложени дневни ред, Ракићевој је део присутних у сали наставио да добацује.

Секретар ДС Горан Јањић затражио је да се седница прекине и да се изврши верификација присутних чланова ГО, али је Ракић поновила да ту комисију утврђује Председништво ДС-а и да нема повреде пословника.

Такође, предложила је да председник ДС Зоран Лутовац и ИО поднесу извештај о раду, као и смену секретара ДС-а, а онда је настао лом, скакање на бину и готово физички сукоб.

На седници ГО очекивало се да председник ДС-a поднесе извештај о раду, док је опозиција Зорану Лутовцу очекивала да се на дневном реду нађе заказивање изборне скупштине на којој би се бирало ново руководство.

Највеће неслагање између две стране био је због списка чланова ГО и ко врши њихову верификацију.

Потпредседник ДС-а Драгослав Шумарац рекао је за Танјуг да је верификацију чланова ГО увек вршио секретаријат, те да је на седници Председништва руководство странке одредило “своју верификациону комисију”.

Потпредседница ДС-а Драгана Ракић одбацила је тврдње Шумарца и за Танјуг рекла да не постоји приватна верификациона комисија председника странке, наводећи да постоји само једина законита и легална, а њу, како каже, одређује Преседништво по статуту ДС-а.

“Председништво је то које организује ГО, а људи који су запослени у централи само спроводе оно што им Председништво делегира”.

Она тврди да су они били спречени да уђу у Мадленијанум и да су их дочекали хулигани које је неко унајмио.

Седница Главног одбора је потом прекинута, а затим и отказана, јер две супротстављење струје нису успеле да усагласе ставове.  Председник странке Зоран Лутовац је рекао је да није било услова да детаљније представи извештај о раду, додавши да је суштина да је странка одбрањена од “насртаја Александра Вучића и напредњака”.

Зоран Лутовац је затим новинарима рекао да су успели да остану доследни пред грађанима. Вратили смо кредибилитет и спремни смо да наставимо реформе, навео је Лутовац.

Лутовац је истакао да нико у странци не бежи од изборне скупштине, нити он инсистира да испуни цео мандат на месту председника, али је пре скупштине неопходно извршити неке промене у Статуту странке, који је прављен када је ДС имала 20 одсто подршке.

“Не инсистирам да цео мандат испуним, хоћу да радим оно што сам обећао, а то су суштинске реформе у странци, да не дозволимо да је воде мешетари”, казао је Лутовац.

Лутовац је рекао да је “Бранислав Лечић члан странке само када је у питању Главни одбори, док Алекандра Јерков и Балша Божовић желе да странку воде на стари начин и да се одлуке доносе ван Председништва, Главног одбора и свих других страначких органа”.

“Ако мислимо да вратимо поверење грађана, морамо да вратимо ред у странку”, рекао је Лутовац и навео да “су поједини чланови странке, међу којима су и људи из Предсдеништва, наводили да су их контактирали људи из СНС-а”.

Седница Главног одбора ДС, којој су претходили кошкање и вербални дуели, почела је у узаврелој атмосфери у Мадленијануму са два сата закашњења, али је убрзо прекинута, након што је замало дошло до физичког обрачуна две струје и то на самој бини, где су седели председавајући и на крају и отказана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here