Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић поручио je синоћ у Бриселу, током разговора са комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем, да је Србија стратешки опредељена за пуноправно чланство у ЕУ.

Селаковић је истовремено истакао да је наша земља максимално посвећена структурним реформама, али да наши резултати нису праћени одговарајућом динамиком приступних преговора.

Министар је оценио као веома значајно то што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним и да нас охрабрује препорука за отварање кластера 3 и 4.

Он је пренео да са великом пажњом пратимо сваку размену мишљења у вези са реформом ЕУ и напорима за њено јачање, али да очекујемо да процес проширења не буде запостављен, већ паралелан.

Према његовим речима, важно је да регион добије охрабрење на европском путу и да нови резултати у преговорима са државама кандидатима и будућим кандидатима не изостану до краја актуелног словеначког председавања Савету ЕУ.

Унија је већ дуже од две деценије најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, подвукао је Селаковић, нагласивши да смо захвални што смо део економског и инвестиционог плана и да је то један од показатеља да је наш регион високо на агенди европске администрације.

Шеф српске дипломатије је рекао да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Србије и да својим ангажовањем доприносимо миру и стабилности на Западном Балкану, додавши да Европска комисија дужи низ година то препознаје.

Окосница за унапређење регионалне сарадње усмерена је на економско повезивање, рекао је Селаковић и с тим у вези указао на значај иницијативе „Отворени Балкан“.

Саговорници су се осврнули и на изазове у борби против пандемије коронавируса, а Селаковић је изразио посебну захвалност на томе што је ЕУ усвојила одлуку о признавању дигиталних ковид сертификата издатих у Србији, што ће олакшати путовања нашим грађанима у земље Уније.

Шеф српске дипломатије се претходно у Бриселу састао и са потпредседницом Европске комисије Вером Јуровом, коју је упознао са реформским процесима у Србији у протеклих неколико година, а пре свега са економским резултатима који нас сврставају међу најбрже растуће европске економије.

Министар је саговорницу упознао и са током дијалога Београда и Приштине, а посебну пажњу је посветио најновијој серији једностраних аката Приштине, нагласивши опасност коју такво деловање може имати по регионалну стабилност, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here