Mesto za reklamu
  1. 0 09. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић истакао је данас у разговору са новим шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом да је чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет и стратешко опредељење наше земље.

Селаковић је поручио да Србија у потпуности остаје посвећена реформском процесу и да је отворена за наставак сарадње са ЕУ, њеним институцијама и државама чланицама, као и за интензиван рад у циљу напретка и убрзања преговарачког процеса.

Министар је поновио да је Србија опредељена за регионалну сарадњу, очување стабилности и безбедности и дипломатско решавање отворених питања.

Он је, говорећи о дијалогу Београда и Приштине, предочио да су дијалог и компромис кључни за постизање одрживог договора, али  и подсетио на то да Приштина упорно не испуњава своје обавезе из Бриселског споразума и не омогућује оснивање Заједнице српских општина.

Селаковић је указао на то да је неопходно да Приштина приступи примени свих постигнутих договора, нагласивши да Србија очекује да ЕУ, као гарант Бриселског споразума, чврсто инсистира на томе.

Министар је подсетио на то да је ЕУ већ дуже од две деценије најзначајнији спољнотрговински партнер наше земље, напоменувши да је помоћ коју Србија добија од ЕУ кључна за наш реформски процес.

Такође, он је рекао да је одговорном политиком у условима пандемије коронавируса наша земља остварила економску и финансијску стабилност, као и да статистички параметри показују да је пандемија оставила мање економске последице на Србију у односу на већину других европских земаља.

Истовремено, Селаковић је саговорнику пожелео успешан мандат, при чему је изразио очекивање да ће бити настављена добра сарадња институција Србије са Делегацијом ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here