Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров најавио је данас почетак следеће фазе руске специјалне операције за заштиту Донбаса.

Лавров је за Индија Тудеј подсетио да је руска “специјална операција”, како Москва назива војну интервенцију у Украјини, усмерена на “потпуно ослобођење Доњецке и Луганске републике”, преносе Известија.

“Ова операција ће се наставити, сада почиње следећа фаза специјалне операције. И, чини ми се, сада ће бити важан тренутак ове специјалне операције”, рекао је шеф руске дипломатије.

Русија не тежи промени режима у Украјини, Украјинци треба сами да одлуче како ће живети, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров и истакао да неће користити нуклеарно оружје у Украјини.

“Нисмо за смену режима у Украјини, рекли смо то више пута. Желимо да сами Украјинци одлуче како желе даље да живе. Желимо да људи буду слободни да одлучују како желе да живе у Украјини,” поручио је Лавров у интервјуу за ТВ канал “Индија Тудеј”, преноси агенција ТАС С.

Говорећи о употреби нуклеарног оружја у Украјини, руски министар спољних послова је поновио да се користи само “конвенционално оружје”, преноси Би-Би-Си.

Коментаришући повлачење руских оружаних снага са положаја на северу Украјине после разговора руске и украјинске делегације 29. марта у Истанбулу, Лавров је оценио да је Русија “учинила гест добре воље, а да је променила конфигурацију у области Кијева и Чернигова.”

“Ово се уопште није ценило,” приметио је шеф руске дипломатије.

Уместо тога, како је рекао, догађај у Бучи је одмах “постављен и изведен”.

Казао је да су људи у Украјини патили осам година, као и да су им неонацисти забранили да говоре руски језик, обележавају помен херојима Великог отаџбинског рата и да одржавају параде.

Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here