Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је у парламенту да се измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања налазе пред посланицима због усклађивања са Законом о заштити податка о личности. Шарчевић је указао на то да су измене Закона важне због увођења јединственог информационог система у просвети.

“Тај закон смо донели 2017. године и већ смо једном вршили измене и допуне које су биле везане за безбедност информација када су у питању ученици и студенти. Када је дошло до промене Закона о заштити података о личности ова материја није могла да се регулише подзаконским актима”, објаснио је Шарчевић.

Министар просвете Младен Шарчевић у Скупштини Србије

Како је подсетио, сваки кандидат уписом у вртић добија јединствени образовни број који га прати кроз цело школовање, рекао је Шарчевић, и додао да се измене раде због додатних мера заштите.

На дневном реду је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о Националном оквиру квалификација Србије. Шарчевић каже да се морало приступити благој реформи средњег образовања, јер су формирани средњошколски ресурс центри у десет градова Србије што ће се, каже, наставити.

Како је објаснио, потребе привреде за одређеном врстом радне снаге, њиховим сталним усавршавањем и компетенција уводи категорију да се образовање за одрасле може дешавати и кроз ресурс центре, а надлежна Агенција ће утврђивати да ли се производи добар кадар.

Када је реч о изменама Закона о средњем образовању и васпитању, Шарчевић је навео да се он усаглашава са два закона која је скупштина већ донела – о дуалном средњем образовању који се већ примењује, као и о дуалним студијама који још није у примени.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here