Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

У Шангају је вечерас одржан други концерт Симфонијског оркестра РТС-а, у оквиру Пролећног музичког фестивала. Извођена су дела савремених композитора из Кине са темом митологије.

Симфонијски орекестар РТС-а вечерас је имао посебно тежак задатак. Пред кинеском публиком је изводио дела кинеских композитора који су седели у публици.

Кинески композитор Су Менгдонг је похвалио њихову вештину на жичаним и дувачким инструментима.

„Има много оркестара са добрим вештинама, али српски оркестар је показао став и то је драгоцено, то веома ценим“, нагласио је Менгдонг.

Вечерашњи концерт изазвао је велику пажњу кинеских медија, будући да су са РТС-овим симфонијским окрестром наступили и хор шангајског универзитета, кинески баритон Џанг Фенг и млади пијаниста Џанг Шенлијанг, кога називају чудом од детета.

„Оркестар из Србије је веома добар. Не мислим само да свирају добро, већ разумеју кинески комад. Посебно диригент, који схвата намере композитора“, каже кинески пијаниста, Џанг Шенглијанг.

Бојан Суђић, шеф и диригент Симфонијског оркестра РТС-а: Мислим да је наша отвореност, наш дух, још ближи Кинезима по сензибилитету него што је то типичан западни дух.Тако да је и због тога била олакшана комуникација.

Публика је на крају концерта маестра враћала на сцену три пута, па је сам Бојан Суђић на крају запевао на кинеском композицију Моја отаџбина.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here