Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Синдикат лекара и фармацеута организовао је скуп и својеврстан помен колегама које су изгубиле животе услед епидемије короне. Испред Владе Србије прочитана су имена 105 преминулих здравствених радника. Прочитани су и захтеви који би требало да унапреде положај породица преминулих лекара, али и боље услове за рад онима који настављају борбу против короне у црвеним зонама.

Читање имена трајало је дуже од 10 минута. Пред владу су стигле и породице страдалих медицинских сестара, које такође учествују у скупу. Саобраћај у Улици кнеза Милоша био је затворен.

Након прочитаних имена преминулих, уследио је минут ћутања, па аплауз.

“Да се ниједно име не заборави и да ниједна жртва не буде узалудна. Овакву трагедију немамо нигде у окружењу, а мислим нигде ни у свету”,  рекао је председник Синдиката Раде Панић.

Аплаузом је пропраћено читање захтева и идеја о националним пензијана за породице преминулих.

“Тако ми моје дипломе и крста који носим, они који су одговорни за смрт грађана Србије и мојих колега неће бити мирни, то вам обећавам”, рекао је, такође, Панић.

Изнети су и захтеви Синдиката лекара и фармацеута:

  1. Додела националне месечне надокнаде породицама преминулих здравствених радника;
  2. Стриктно поштовање закона, правилника и других прописа о упућивању радника и раду у ковид 19 јединице (смене које нису дуже од 6 часова, обавезно смењивање лекара на највише месец дана рада у ковид 19 јединицама, фреквентна тестирања здравствених радника);
  3. Хитна допуна прописа и класификовање обољевања од ковида 19 професионалном болешћу здравствених радника;
  4. Примање медицинских радника запослених за време епидемије коронавируса у стални радни однос и запошљавање свих медицинских радника из базе Националне службе за запошљавање у стални радни однос;
  5. Да Синдикат лекара и фармацеута Србије буде препознат као равноправни преговарач у Министарству здравља Републике Србије и да му буде омогућено учествовање у предлагању и доношењу одлука које се тичу здравствене делатности;
  6. Формирање радног тела при Министарству здравља које би се бавило утврђивањем узрока и разлога велике смртности међу лекарима и здравственим радницима, а у коме би учествовали и представници СЛФС-а.

Подршку лекарима пружио је и покрет “Не давимо Београд”, потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, али и карикатуриста Душан Петричић и други.

 “Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here