Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да резултати остварени од почетка примене нових законских решења о сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције показују да је држава одлучна да стане на пут свакој врсти корупције.

Стефановић је у Нишу, на антикорупцијском форуму „Годину дана од примене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције“, подвукао да у нашој земљи нема заштићених. Према његовим речима, држава је препознала потребу да се против корупције бори системски, сваки случај се процесуира, нема оног ко је заштићен партијском књижицом, друштвеним статусом или богатством. Такође, полиција, тужилаштва и судови су показали да се боре против корупције и у својим редовима, додао је он и као пример успешних законских решења у борби против корупције навео Закон о јавним набавкама, који је донет 2012. године.

Држава је тада препознала да се кроз систем јавних набавки један део новца одлива у корупцију. Било је потребно то признати и наћи начина да се то поправи, тако да не зауставите систем набавки и тиме угрозите економију земље, а истовремено на озбиљан начин покажете да таква врста корупције неће бити дозвољена, објаснио је Стефановић.

Према његовој оцени, најављени закон о пореклу имовине биће још један искорак у борби против корупције.

Министарка правде Нела Кубуровић истакла је да су посебна одељења виших јавних тужилаштава за првих годину дана примене поменутог закона поступала по кривичним пријавама поднетим против 10.684 лица, при чему је оптужена 681 особа.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here