Mesto za reklamu

01.07.2021.

Словенија данас преузима ротирајуће председавање Саветом ЕУ које ће се у наредних шест месеци одвијати под слоганом “Заједно. Отпорно. Европа.”

Љубљана је најавила да ће се политика проширења ЕУ на Западни Балкан наћи међу приоритетима председавања и да планира да Србијом до краја године организује Међувладину конфренцију уз могуће отварање кластера.

“Европска будућност земаља Западног Балкана и наставак процеса проширења морајупостати стратешки интерес Уније”, поручио је словеначки шеф дипломатије, Анже Логар.

Представаљући приоритете словеначког председавања из Љублајне поручују да им је жеља да се ЕУ још више ангажује и посвети политичкој агенди према земљама Западног Балкна.

“Наша мапа пута усредсређена је на друштвено-економски опоравак и интеграцију Западног Балкана у различита подручја европске политике, од инфраструктуре, саобраћајне и енергетске повезаности до истраживања и иновација, декарбонизације, дигитализације и сајбер отпорности. Све ово је пресудно за кредибилну и сигурну ЕУ”, каже Логар.

Словенци планирају да 6. октобра буду домаћини новог самита ЕУ-Западни Балкан који је поседњи пут одржан путем видео конфренције прошлог маја у организацији хрватског председавања Саветом ЕУ.

Званична Љубљана наглашава да су јој због сопственог искуства, историје и географске позиције проблеми и интереси земаља Западног Балкана у процесу приступања ЕУ блиски и битни.

Ово ће бити и други пут да Словенија од 2004. године, када је у тзв “великом проширењу” ушла у ЕУ, председава Саветом ЕУ.

Овога пута Љубљана најављује да ће се фокус ставити на побољшање функционисања ЕУ, опоравак од кризе изазване пандемијом, али првенствоно на предупређивање будућих криза.

“Трудицемо се да олакшамо опоравак ЕУ и ојачамо њену отпорност, размишљамо о будућности Европе, јачамо владавину закона и европске вредности и повећавамо сигурност и стабилност у европском суседству”, наглашава се у званичном тексту словеначких приоритета.

Најављује се да ће посебно инситирати на изградњи Европске здравствене уније и јачању стратешку аутономије ЕУ када је реч о доступност лекова и медицинских средстава .

Међу приоритетима је и трајни опоравак у свим секторима економије и јавног живота ЕУ кроз примену европског Пакета за оправак и отпорност и усвање националних оквира у правцу зелене и дигиталне транзиције Европе.

Током словеначког предсдавања Саветом ЕУ одвијаће се и највећи део Конференције о будуцности Европе, која је званично започела 9. маја 2021. гдоине, а требало би да се оконча на пролеће 2022. године.

Из Љубљане поручују да им је намера да организациојом састанака и форума обезбеди приступ свима који желе да учествују у дебати о томе како ЕУ треба да изгледа у будућности, укључујући и земље Западног Балкана.

Међу словеначким приоритетима су и рад на јачању валдавине права као зајдничке европске вредности, али и уз пуно поштовање националних уставних система и традиција.

Кредибилна и сигурна ЕУ, способна да обезбеди сигурност и стабилност у свом суседству, још једна је од опласти на којима ће Словенија инсистирати у наредних шерст месеци.

Фокус ће бити на јачању сарадање ЕУ са НАТО и САД, јачању положаја ЕУ у међународној заједници, а у циљу одбране зајдничких интереса и вредности држава чланица и мултирлатералног система.

Најављује се наставка рада на изградњи “снажнијег шенгенског простора” спремног за пуну функционалност и суочавање са будућим изазовима укључујући и ефикасније управљање миграционим токовима.

Од 1. јанура 2022. године председавање Саветом ЕУ од Словеније преузеће Француска.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here