Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Због обилних снежних падавина у скоро свим деловима земље на снази је жути метео-аларм, а саобраћај је успорен и отежан. Чисте се приоритетни путеви, али неке прометних улица у Београду јутрос нису биле очишћене. Снега на коловозима има и у Поморављу, као и у планинским подручјима. Апел возачима да брзину прилагоде временским приликама, а пешацима да се опрезно крећу улицама због смањене видљивости и снежних наноса.

Нако црвеног, у већем делу земље је на снази жути метео-аларм. То значи да су прогнозиране потенцијално опасне временске појаве, које нису неуобичајене али због којих је потребан додатан опрез.

Снег у већем делу земље пада више од 24 сата, а у појединим местима достигао је висину од 40, па и до 70 центиметара.

До средине дана на подручју Србије мање од 5 cm новог снега, а после подне се очекује слабљење и постепен престанак падавина.

Путеви првог и другог приоритета у целој земљи проходни, као и путеви трећег приоритета на којима и даље има снега. Једини непроходни пут је онај који води ка Голији.

На најоптерећенијим путним правцима I приоритета/А категорије одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до 5 cm на територији , Бачке, Београда, Чачка, Ивањице, Колубаре, Косова, Крагујевца, Крушевца, Ниша, Новог Пазара, Новог Сада, Панчева, Пожаревца, Пожеге, Руме, Суботице, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара, Зрењанина. Препоручује се опрезна вожња!

На државним путевима II приоритета/Б категорије одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до 5 cm на територији Бачке, Београда, Чачка, Ивањице, Колубаре, Косова, Крагујевца, Крушевца, Мачве, Ниша, Новог Пазара, Новог Сада, Панчева, Пожаревца, Пожеге, Руме, Суботице, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара, Зрењанина. Препоручује се опрезна вожња!

На осталим путним правцима III приоритета/Ц категорије одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до 5 cm на територији Бачке, Београда, Чачка, Ивањице, Колубаре, Косова, Крагујевца, Крушевца, Мачве, Ниша, Новог Пазара, Панчева, Пожаревца, Пожеге, Руме, Суботице, Ужица, Врања, Зајечара, Зрењанина. Препоручује се опрезна вожња!

„Путеви Србије“ апелују да сви учесници у саобраћају буду посебно опрезни приликом вожње и да прилагоде брзину кретања условима на путу, јер се, према упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода, очекују обилне снежне падавине у већини крајева земље, осим на северу Војводине.

За чишћење снега у Србији ангажовано је 1.200 возила и машина, а снег само једној смени чисти 2.200 људи.

Возачима се саветује да користе зимске пнеуматике, поштују ограничења брзине и да прилагоде брзину кретања зимским условима на путу.

Проблеми са градским превозом у Београду

У Београду је нападао снег висине око 40 центиметара. Саобраћај је отежан уз повремене застоје, нарочито у функционисању јавног превоза, а поједине приградске линије су скраћене.

Чисте се претежно улице првог приоритета, али неке од прометних саобраћајница овог јутра нису биле очишћене.

Екипе за чишћење снега су у четвртом степену ангажовања, а из надлежних служби препоручују да се не иде приватним возилима без преке потребе.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПОДРУЧЈЕ СРБИЈЕ НА ЈАК И ОЛУЈНИ ЈУЖНИ И ЈУГОИСТОЧНИ ВЕТАР И ТОПЉЕЊЕ СНЕЖНОГ ПОКРИВАЧА (за 27/28.01.2019.)

Сутра после подне у планинским пределима и у кошавском подручју јужни и југоисточни ветар у појачању, а у току ноћи (27/28.01.) и у понедељак (28.01.) постаће јак и олујни, на југу Баната са ударима преко 24 m/s. Пораст температуре, јак ветар и краткотрајна киша ће у понедељак (28.01.) интензивирати топљење снежног покривача у нижим пределима, док се на високим планинама очекује мећава и снежни наноси.

„Српска стварност“ / ЈП Путеви Србије, РХМЗ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here