Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас потписивању споразума између Министарства здравља и компаније „Mајкрософт“ у области дигитализације здравства и презентацији бежичног холограмског компјутера „ХолоЛенс“ у црвеним зонама.

Споразум су потписали министар здравља Златибор Лончар и директор компаније „Мајкрософт“ Милан Госпић, а том чину су присуствовали и директор КБЦ „Драгиша Мишовић“ Владимир Ђукић и директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС Горан Стевановић.

Брнабић је том приликом истакла да ће поменути уређај олакшати посао лекарима, додатно унапредити рад у црвеним зонама и бригу о пацијентима, али и унапредити безбедност лекара.

Она је навела да је КБЦ “Драгиша Мишовић”, користећи тај уређај, смањио присуство лекара у црвеним ковид зонама за 60 одсто.

План је, како је објаснила, да се купе додатни уређаји како би се та технологија увела за почетак у четири пилот болнице широм Србије, али и да се на Медицинском факултету отвори иновациона лабораторија у којој ће се студенти обучавати како да користе најновије технологије.

Она је можда симболично почела увођењем е-рецепта, констатовала је председница Владе и додала да је данас завршен програм за дигитализацију здравства до 2026. године, са Акционим планом до 2023. године.

Лончар је указао на то да примена уређаја „ХолоЛенс“ представља револуцију у здравству у нашој земљи, истичући да је Србија међу првима усвојила нове технологије и почела да их примењује.

Он је прецизирао да ће се за сада овај уређај користити у КБЦ “Драгиша Мишовић”, у болници у Ужицу, ковид болници Бањица, уз напомену да ће тражити да све веће болнице у земљи буду опремљене тим уређајем.

Уколико у неком мањем центру има пацијената са тешком клиничком сликом, а нема времена да се превезу до Београда или неког другог већег места, са овом технологијом постоји могућност да лекари буду у контакту са доктором у Београду као да је у сали, који ће моћи да да инструкције шта и како да се уради, објаснио је министар.

У време пандемије, како је рекао, овај уређај итекако значи јер ће моћи да раде лекари који су високо ризични и не смеју да буду ни близу црвеним зонама.

Наиме, они ће сада моћи да помажу најугроженијим пацијентима као да су ту јер медицинска сестра носи ову технологију у црвену зону, а лекар са безбедне раздаљине све види и контролише и може да каже шта треба да се уради, појаснио је Лончар.

Србија и поред коронавируса иде напред и спремно ће дочекати период након пандемије са новим технологијама, поручио је он и оценио да су ово ствари које ће многе младе задржати у земљи.

Милан Госпић

Госпић је истакао да је мисија „Мајкрософта“ да оснажи појединца и сваку организацију да постигну још веће домете, подсетивши на то да ова компанија успешно сарађује са Владом Србије дуги низ година.

Начелник Клинике за реанимацију и анестезиологију КБЦ “Драгиша Мишовић” Предраг Стевановић навео је да поменути уређај неће бити користан само за пандемију коронавируса, јер је то технологија која омогућава и има велику иновативну примену у здравству.

Са употребом “ХолоЛенса” ставили смо Србију у епицентар нових технологија које се користе у здравству, предочио је он и напоменуо да је овај систем до сада коришћен у Лондону, али у много мањем обиму.

Брнабић је након потписивања споразума, одговарајући на питања новинара, истакла да је задовољна тренутном епидемиолошком ситуацијом, односно да је ситуација у вези са коронавирусом све боља, али да то не значи да ће тако остати ако се не будемо и даље чували.

Она је навела да постоји јасан тренд пада бројева заражених и процента позитивних у односу на укупно тестиране, који је јуче, након много времена, био испод 20 одсто, оценивши то као охрабрујуће.

Према њеним речима, недељни пресек новозаражених у односу на 100.000 становника у Европи, позиционирао је Србију данас на 17. место са 50 заражених на 100.000.

Тиме смо додатно пали у односу на прошлу недељу када смо били на 14. месту, а претходно смо били пети у Европи. Све иде на боље. Морамо да искористимо ово време да убрзамо вакцинацију, посебно да ставимо фокус на прву и трећу дозу, подвукла је Брнабић.

Она је оценила да нам је пружена друга шанса и позвала све да је искористе, односно оне који нису вакцинисани да то учине и да на тај начин победимо коронавирус.

Председница Владе је, када је реч о примени мера, нагласила да то иде јако тешко и да свакога дана из њеног кабинета, уз подршку министарстава, морају да прате шта се дешава у сваком граду и општини у Србији.

Наиме, како је предочила, сада смо задали квоте свакој локалној самоуправи колико инспекцијских надзора морају да изврше и да нас обавесте о резултатима.

То не треба тако да буде, констатовала је она и додала да би то требало да ради свака локална самоуправа сама, као и сваки тржни центар, сваки кафић и да знају да њихова мотивација треба да буде да останемо безбедни и сигурни и да се задржи стабилна епидемиолошка ситуација.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here