Mesto za reklamu

02.01.2019.

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да споразум Београда и Приштине, чије контуре још не постоје, свим странама треба да донесе осећај победе не само Косову већ и Србији и међународној заједници.

Хашим Тачи је у интервјуу за приштинску Епоку е ре поновио да је кључна тачка тог споразума признање косовске независности од Београда и “столица” за Приштину у УН.

Додао је да тим документом треба да буду, како каже, дефинисана и сва друга “отворена питања између две земље”.

“Споразум би требало да буде такав да се све стране осећају победнички у овом процесу, не само на Косову већ и у Србији, као и у међународној заједници. Ја сам тражио да се у овај процес укључи Прешевска долина и да се Прешево, Медвеђа и Бујановац прикључе Косову”, навео је Тачи.

Он, међутим, није одговорио на директно питање да ли ће споразумом север Косова добити неку врсту аутономије или ће припасти Србији.

“Циљ споразума је да буде коначан и Косову и региону треба да донесе трајни мир и стабилност. Било која друга формула која крши државност и стабилност државе Косово, као што је заједница српских општина са извршним овлашћењима, није решење у интересу Косова или мира у региону”, навео је Тачи.

Према његовим речима, најизазовнија тачка споразума да се “обе стране осећају победнички”.

Оценивши да ће постизање споразума с Београдом бити једно од назначајнијих питања у овој години, Тачи каже да је с тим у вези видљив “нови замах” и у међународној заједници да се реше отворена питања између “земаља Балкана”.

“Нема контуре споразума”

Након потписивања Преспанског споразума између Атине и Скопља, који је након две деценије донео решење за спор око имена Македоније, у фокусу је споразум између Београда и Приштине.

Након што је, како каже, међународна заједнца постала јаснија у својим порукама, Тачи очекује да ће и опозиционе странке ускоро преузети улогу која им припада у “овом историјском процесу за Косово”.

“Контуре споразума нема”, каже Тачи, који је поново оценио охрабрујућим писмо америчког председника Доналда Трампа, који је, подсећа, рекао да би споразум требало потписати до пролећа.

“Штавише, у писму пише како би било трагично да пропустимо ову прилику, јер ко зна када ће нам се указати нова”, навео је Тачи и додао да сматра да стога Трампово писмо треба схватити озбиљно и деловати у складу с њим.

У случају непостизања споразума, каже, европска будућност Београда и Приштине била би доведена у питање и ниједан инвеститор не би улагао ни у Србији ни на Косову.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here