Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Mинистарка правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да је ресорно министарство припремило Нацрт закона о пореклу имовине, који ће се ускоро наћи на јавној расправи.

Кубуровић је истакла да Закон о спречавању корупције, који је донет у марту прошле године, и дуго најављивани закон о пореклу имовине, о чијем ће се нацрту ускоро расправљати, показују вољу државе да се бори са свим облицима корупције.

Она је такође исказала задовољством применом Закона о спречавању корупције, будући да је за првих шест месеци оптужено 250 лица, а највећи део њих на казну затвора.

Суштина новог закона, како је додала, јесте да је уведена потпуно нова организација када је реч о раду тужилаштва и судова за процесуирање кривичних дела са елементом корупције.

Имамо нова одељења, специјализоване судове, тужиоце и полицију који су прошли обуку, објаснила је министарка.

Кубуровић је нагласила да су прошле године поједини догађаји, попут убиства адвоката, проузроковали иницијативе за измену овог законика.

Према њеним речима, таква иницијатива постоји и од МУП-а за пооштравање казни када је реч о поновним учиниоцима кривичних дела која се тичу насиља, као и од Министарства здравља за кривична дела које се односе на употребу и продају дроге и наркотика.

Такође, како је додала, не можемо да заборавимо ни иницијативу Фондације ”Тијана Јурић” за увођење доживотног затвора када су у питању најтежа кривична дела, пре свега убиство деце, тако да ће казна доживотног затвора поново бити разматрана.

Министарка је као највећи изазов у раду министарства на чијем је челу за ову годину истакла измену Устава, уз подсећање на то да је нацрт текста који се тиче организације судске власти и положаја тужилаштва припремљен прошле године и да је сада велики посао на парламенту.

Према њеним речима, још један од изазова биће испуњавање обавезе из акционог плана за Поглавље 23 у преговорима о приступању ЕУ, а које се односи на владавину права.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here