Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Такозвано независно Косово је једна од најскупљих америчких инвестиција у њиховом походу за доминацијом у Европи и свету а 13,5 милиона долара за борбу против корупције колико је Америка преко Агенције за међународни развој издвојила за санирање корупције је само кап у мору.

Овако за Спутњик Живадин Јовановић некадашњи министар иностраних послова СР Југославије од 1998. до 2000. године и председник Београдског форума за свет равноправних, коментарише америчке донације које се што кроз пројекте што, кроз „живе паре“ а у последње време и наоружавањем тзв. Војске Косова, сливају у буџет непостојеће државе.

“Тешко је говорити прецизно о томе колико је Америка пара уложила у такозвано независно Косово али сигурно је да су у питању енормни износи. Америка је, да подсетим, улагала и у терористичку ОВК деведесетих, у њено опремање, наоружавање и обуку и то је трајало годинама, пре агресије НАТО-а на СРЈ,“ додаје Јовановић.

Америка је уложила огроман новац и у агресију на СРЈ подсећа Јовановић и  напомиње да ни једна држава није објавила, али ни сам НАТО, тачан износ који је утрошен на бомбардовање.

“У сваком случају у питању су стотине и стотине милиона ако не и милијарди које су Американци ангажовали што својих што из извора својих европских савезника. Из својих геостратешких интереса они су морали да одржавају  тај свој пројекат звани независно Косово, како би одржали свој положај у Европи и геостратешки положај према истоку. Суштина је да је Косово за Америку полигон за демонстрацију геополитичке експанзије ка глобалним чиниоцима,” објашњава Јовановић.

По његовим речима, НАТО је такође један од главних спроводника америчког новца ка Косову које се дефинише и кроз обуку преобучених терориста ОВК у такозвану Војску Косова, али и кроз донације озбиљног наоружања које добија Косово од Америке али и од других јаких држава, поборница независног Косова.

Доктор међународног права из Словеније Данијел Игрец напомиње да је ово већ трећи пут ове године да САД шаљу финансијску помоћ самопроглашеним институцијама косовских Албанаца.

“У протеклом периоду имали смо америчке донације за развој тзв. косовских независних медија али и донацију неколико десетина оклопних возила и дронова за потребе тзв. Војске Косова,” напомиње саговорник Спутњика.

Он је уверен да Бајденова администрација на овај начин жели да покаже да је у пуној мери посвећена заокруживању пројекта независног Косова и да има за циљ, да као највећи међународни покровитељ косовске парадржаве помогне у процесу изградње њених институција.

„Вашингтон покушава да ојача оне сегменте косовског система који су неопходни како би се тобоже показало да је тзв. Косово функционална држава и у политичком и у безбедносном погледу. Не искључујем могућност да ће та средства бити искоришћена и у одређене хибридне и пропагандистичке сврхе против Србије и српског народа на КиМ,“ додаје др Игрец.

Међутим, како каже, колико год Американци покушавали да представе тзв. Косово као праву државу чињеница је да је оно данас један неодржив систем, један подбачени политички пројекат који дугорочно неће опстати.

“То потврђују и анализе угледног америчког часописа „Нешнал интерест“ у којима се наводи да су САД у протеклих двадесет година у косовски пројекат уложиле педесет пута више војне и двадесетпет пута више финансијске помоћи него у ратом разорени Авганистан али је упркос томе према свим карактеристикама тзв. Косово једна пропала држава”.

Агим Шахими, председник бизнис алијансе Косова, не крије да Америка новчано помаже Косово, али тачан износ који долази из те државе не зна.

“Тешко је рећи колико је Америка уложила да Косово добије слободу и економски и политички развој али сигурно се ради о десетинама милијарди долара. Косово је најмлађа земља и ми смо захвални Америци што нам помаже”, каже он.

По његовим речима главна привредна грана на Косову у коју Америка највише улаже је ИТ сектор, и млади људи са Косова користе те бенефите, а “своју памет и знање у овој области” продају разним разним великим фирмама и државама.

“Осим у ово Америка улаже и кроз фирме које отвара а једна од већих која је скоро отворена и која ради само за америчко тржиште везана је за производњу монтажних кућа”, објашњава Шахими.

Како каже њихове безбедносне снаге се обучавају по највишим стандардима америчке војске, Америка школује и кадете и друге студенте и то све Косово не кошта ништа.

“Нормално је да Америка улаже у нашу безбедност јер на Косову се налази једна од највећих америчких база Бондстил”, наглашава он.

Иначе, према неким војним сајтовима пуна обука једног америчког војника кошта у просеку од 30 до 50 хиљада долара.

Америка је у последње време као подршку на путу ка самоодрживости Косова, у мају ове године дала 1,6 милиона долара, а амерички Стејт департмент је издвојио и пола милиона долара за формирање „алтернативних извора информација“ за кориснике српског језика, као и да помогне „независним“ медијима на тзв. Косову да се боре против „дезинформација“, укључујући и „руских“ у априлу ове године. Недавно је субвенционисала и куповину дронова за тзв. Војску Косова у вредности од 4,6 милиона долара (11,9 милиона евра). И ово су смо од неких детаља који су објављени у медијима.

Према медијским изворима (Би-Би-Си) Америка је у периоду д 2000. до 2010. за косовску „државност“ издвојила 1,4 милијарде долара, док је међународна заједница на Косово инвестирала тада 40,7 милијарди долара.

Подсећања ради, новинар Би-Би-Сија покушао да у емисији израчуна трошкове рата после чега је практично нестао, а сви подаци које је изнео су демантовани. Чак и кроз суђење Тонију Блеру, који је приказао само трошкове за гориво у том рату, успешно је избегнуто да се открије колико је само Велику Британију коштао рат на Косову, односно ваздушни рат против Србије, преноси Спутњик.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here