Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Синод Српске православне цркве и сви архијереји упутили су у Божићној посланици позив грађанима да у овим данима великих искушења захвале лекарима и медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човеку, често и по цену сопственог живота.

Та љубав и жртва, како се наводи у Посланици, обавезују да у овим тешким данима за свеколики људски род очувамо своје здравље и свој живот, као и да чувамо друге на начин како се то препоручује.

“Нека овај Божић свима у земљи и расејању у домове унесе мир, љубав, слогу, радост и благослов у све дане живота и подари покајање и спремност на праштање”, порука је у Посланици.

Речи утехе Синода и архијереја упућене су свим невољницима којима је учињена било каква неправда, али и свима онима који су у овим тешким данима услед последица опаке болести остали без својих милих и драгих.

“А ако нам је, можда, целе године туга притискала срце, нека се данас роди радост у њему, јер славимо Рођење највеће Радости, Рођење Сина Божјег Исуса Христа! Ако су нам целе године мржња, гордост и злоба тровали срце, избацимо данас отров из њега јер славимо Рођење небеске Љубави, оваплоћене у људској природи”, истиче су у Посланици, објављеној на сајту СПЦ.

Рођење Сина Божјег, истиче се, обавезује да свуда око себе градимо мир – мир Божји и да ширимо љубав као начин живота. Озарени том љубављу и овог Божића Црква је са, како се наводи, браћом и сестрама на Косову и Метохији, у колевци српског народа.

“Њихови разорени домови су и наши домови, њихова спаљена огњишта су и наша огњишта, вековни храмови који су порушени наши су храмови”, порука је Синода и свих архијереја у години упокојења, изеђу осталих, два челника – патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија.

Синод и архијереји позвали су Србе широм света да очувају своју веру, свој језик и своје писмо, ма где живели, јер, како истичу, “ми смо древни хришћански народ, који је кроз крштење, кирило-методијевско наслеђе и светосавску просвету постао део културе свецелог хришћанског света”.

Уз честитке за Нову 2021. годину и уз традиционални божићни поздрав “Мир Божји, Христос се роди”, Синод и архијереји поручују да је Божић почетак нашег васпитавања за врлине, а њих је много и оне зависе од сваког конкретног човека и историјског тренутка.

“Ипак, све оне почивају на тријади свевремених и суштински важних врлина, а то су: вера, нада и љубав…”, наводи се у Посланици.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here