Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да су од вечерас наше границе затворене, и да ће на њима бити Војска Србије, која ће помагати санитарној инспекцији и граничној полицији.

Брнабић је, гостујући у специјалној емисији Радио-телевизијe Србије (РТС), објаснила да границе остају отворене за држављане Србије који се враћају из иностранства, као и за дипломате и стране држављане са боравишном дозволом.

Она је навела да грађанима Србије не може да се забрани кретање. Најјача могућа препорука људима је да седе код куће, да буду у самоизолацији. Предшколске, школске и високошколске установе ће од сутра ујутру бити затворене.

Премијерка је истакла да од уторка креће настава путем РТС Планете, РТС 3 и путем дигиталних уџбеника.

Сви који могу да раде од куће, треба да раде од куће. Код оних који то не могу, што није случај у највећем броју сектора, осим у производним секторима, мораће да се предузму заштитне мере, заштитна опрема и велики број компанија је то урадио, додала је она.

Председница Владе је навела да ће држава учинити све што је у њеној могућности да привреда трпи што мање, зато што наша економија ово мора да преживи.

Грађанима морамо да обезбедимо послове, људи морају да наставе да раде, али уколико је могуће, треба да се спроводи самоизолација, без окупљања, посета, излазака из куће без преке потребе, поновила је она.

Влада је, како је подсетила, усвојила апел за лица старија од 65 година и позвала их да ове мере схвате крајње озбиљно и да не излазе из кућа.

Организоваћемо се и са Црвеним крстом, Сектором за ванредне ситуације, омладинским удружењима, политичким странкама и свима који желе да помогну да старијим суграђанима будемо на располагању, да доносимо намирнице, да урадимо све што можемо како би они били заштићени, поручила је Брнабић.

Према њеним речима, обавеза је свих држављана Србије који долазе из иностранства да оду у самоизолацију од 14 дана, а оних који долазе из подручја жаришта 28 дана, с тим што ће полиција, војска и локалне самоуправе проверавати колико се људи придржавају тог правила, за чије је кршење прописана казна до три године затвора.

Председница Владе је објаснила да је циљ нових мера и заштита здравственог система и здравствених радника, и поновила да нема места за панику, да нема несташица и да је забрањен извоз стратешких производа.

Апелујем на грађане да не купују количине које не могу да искористе у наредном периоду. Ово је борба свих нас. Дисциплина појединца ће одлучивати колико ми као земља можемо са овим да се изборимо, поручила је она.

Такође, Брнабић је додала да је „Галеника“ до јутрос могла да производи 60.000 маски дневно, а од јутрос 100.000 маски дневно, истакавши да је од данас и у затворима у Нишу, Пожаревцу, Сремској Митровици почела производња заштитних маски.

Брнабић је такође подвукла да старији суграђани неће морати да плаћају комуналне рачуне за фебруар, март и април, а касније ће моћи да их плате без камате.

Влада ће сутра на седници усвојити одлуку о томе да пензионерима и домаћинствима где су пензионери одложимо плаћање свих њихових рачуна за три месеца и да им омогућимо да то измире без икакве камате, како не би излазили из кућа, објаснила је она.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here