Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Државна церемонија Републике Србије и Републике Српске посвећена сећању на страдале и прогнане Србе у хрватској акцији “Олуја”, одржана је  у Сремској Рачи.  Помирење да, понижење никада – поручио је председник Вучић у обраћању јавности.

Догађају су присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председница Републике Српске Жељке Цвијановић, српски члан председништва БиХ Милорад Додик и патријарх СПЦ Иринеј.

Симбллично, Вучић и Брнабићева срели су се са Додиком и Цвијановићевом на пола моста у Рачи, где је патријарх Иринеј служио помен настрадалим Србима.

Патријарх је након служења помена свим страдалим Србима у акцији “Олуја”рекао да је једина кривица српског народа који је живео у области Хрватске то што су то били етнички Срби и православни по вери.

 “Ту је да назовемо кривицом српски народ платио хиљадама невиних жртава”, рекао је Иринеј.

Каже да је српски народ плаћао цену за своје име и веру животом још од 1941. године и да је, на жалост, плаћа и данас.

“Свим жртвама великог страдања нека господ да оно што су својом жртвом заслужили, и нека нам Господ помогне да се ујединимо једни с другима, јер као мали народ можемо опстати само уједињени”, поручио је патријарх Иринеј.

Након тога председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик открили су вечерас спомен плочу на мосту на Рачи, у знак сећања на све страдале и прогнане Србе у „Олуји“, који су тим мостом прешли у Србију.

Вучић и Додик су затим положили венце на спомен плочу, након што је патријарх Иринеј служио помен страдалима.

Мост на Рачи је неми сведок страдања и патње Срба 1995. године, који су избегли из Крајине, у нападу хрватске војске и полиције у акцији „Олуја“.

Преко тог моста, који спаја Семберију са Србијом, спасавајући своје животе и животе своје деце од злочина и сигурне смрти, као жртве етничког чисћења, на стотине хиљада Срба је прешло и дошло у Србију, у којој су нашли уточиште и наду.

Потом се на церемонији присутнима и јавности обратио српски члан председништва БиХ Милорад Додик. Истакао је да српски народ данас има своју слободу у Републици Српској и Србији.

   “Наша освета је то што смо и данас заједно изнад ове реке, Саве”, поручио је Додик и додао: “Она постаје на свом путу исто гробница колико је и река”.

Истиче да су се данас окупили да одају пошту жртвама и да је “део плана да Срби више не постоје била злочиначка акција Олуја”. Наводи да Хрвати нису крили да је Хрватска без Срба њихов циљ и да је “Олуја” део континуитета.

Подсетио је на злочине усташа над српским народом у НДХ и рекао да је “Олуја” изведена уз благослов великих сила као коначан део процеса прогона Срба.

Говорећи о Хрватској, упитао је како неко може да обележава као важан дан то што је протерано 250.000 Срба и како неко може то да слави.

“Коме се та домовинска захвалност упућује”, навео је Додик.

Истакао је да српски народ неће нестати и да “љуби слободу и да је за њу страдавао вековима”.

Подсећа да српском народу у Хрватској није враћена имовина и да се забрањује ћирилица и још једном пита шта се то слави у Хрватској.

“Је ли то неки нови европски стандард. Можда нисмо у тренду па то не разумемо”, рекао је Додик указавши да се и од Срба тражи да то славе.

“Нас пустите у миру да тугујемо и немојте нас понижавати”, поручио је српски члан председништва БиХ.

Затим се присутнима и домаћој и међународној јавности обратио председник Србије Александар Вучић.

Само уједињени можемо све, разједињени не можемо ништа, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић на обележавању страдања Срба у Хрватској у операцији “Олуја”, на мосту у Сремској Рачи којима су прогнани дошли у Србију.

Српски председник је подсетио да Србија и Република Српска од 2014. године заједнички обележавају српска страдања, на шта је, истиче, поносан.

“Срећан сам и поносан што видим да је цео српски народ разумео значај те идеје, тог заједничког и готово јединственог рада. Он показује да уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа и били бисмо много слаби, баш као што смо били 1995. године”, рекао је Вучић.

Наша је обавеза, каже председник Вучић, да деци у Србији и Републици Српској објаснимо да матрица како су Срби криви за све не може опстати.

“Србија живи, неће нестати и неће носити жиг који су јој ставили”, поручио је Вучић.

Он је рекао да помирење и мир желимо, али не понижење:

“Помирење да, понижење никада”, рекао је Вучић.

Одговарајући на позиве да се у име помирења прослави годишњица Олује, а тиме и страдање Срба у Хрватској, Вучић је рекао да Србија није никог терала да призна геноцид, само да покаже пијетет према жртвама, онако како је Србија имала снаге да не прећути злочине које су починили Срби.

Зато каже, “немојте да нас терате да славимо убијање Срба и да говоримо да су то “велики кораци напред”, како бисмо били добри Европи.

“Нећемо да славимо трагедију српског народа, убијање српских цивила, српске деце…Србија неће пристати никада на такво понижење”, рекао је Вучић и поновио:

“Помирење да, понижење никада”.

Догађај је пратио сјајан уметнички програм. Обележавању у Рачи, као представници Срба у Хрватској, присуствовала су деца из колоне која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Меду њима је била и Ања Шимпрага, посланица у Сабору, која је прошле недеље одржала емотиван говор и изговорила реценицу: „Пред вама стоји девојчица из колоне“, док су остали председници општина или заменици председника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

Србија и Република Српска шесту годину заредом заједно обележавају велику српску трагедију, прогон 250.000 Срба из Хрватске, поново на истом месту као и први пут, на мосту преко којег је највећи број избеглица на тракторима прешао Саву и ушао у Србију, преноси Танјуг.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here