Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, на маргинама дебате Савета безбедности УН посвећене Извештају о раду УНМИК-а.

Гутереш је изразио забринутост поводом ситуације на Космету након недавне акције косовских полицијских снага на северу покрајине и инцидента у којем су ухапшени припадници УНМИК-а.

Он је истакао да УНМИК ради у сложеним околностима и да је континуирано изложен провокацијама, чији је циљ коначно укидање те мисије на Космету.

Дачић је нагласио да Србија остаје посвећена преговорима и постизању решења мирним путем, подсетивши на то да се српско становништво на Космету непрекидно суочава са провокацијама и застрашивањем.

Он је у том смислу упозорио на могућност нових инцидената на северу покрајине, и позвао Савет безбедности да озбиљно схвати ово упозорење и предузме превентивне мере како не би дошло до даље ескалације на терену.

Уочи јучерашње седнице, Дачић је имао билатерални сусрет са сталним представником Кувајта и председавајућим Савету безбедности за јун Мансуром Ал-Отаибијем.

Шеф српске дипломатије је потврдио свом саговорнику да Србија остаје посвећена решавању питања Косова и Метохије кроз дијалог и компромис.

Он је уједно пренео и спремност Београда да ради на јачању билатералне сарадње са Кувајтом у областима од обостраног интереса.

Ал-Отаиби је истакао да Кувајт подржава дијалог Београда и Приштине, уз оцену да је потребно времена и стрпљења за постизање политичког решења.

Он је истовремено указао на то да је Кувајт заинтересован за унапређење билатералних односа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here