Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

У Лондону је завршена Конференција о одбрани медијских слобода, која је окупила представнике влада, невладиних организација, медија и универзитета из око стотину земаља. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић један је од двадесетак потписника документа о обавезивању на заштити права медија.

Два дана разговора, 1.700 учесника, шездесетак министара, Амал Клуни на челу међународног тела за заштиту права новинара – то је биланс дводневне конференције на јужној обали Темзе, кажу, највеће у историји. Домаћини Британија и Канада усаглашавале су текст документа о обавезама влада на заштити медија.

“Протокол о партнерству, који је данас потписиван и који су жестоко критиковале невладине организације, а међу њима и Репортери без граница, претпоставља да ће владе потписнице гарантовати независност новинара и плурализам медија”, каже Томас Фриан из организације Репортери без франица.

“Преузимање обавеза је тек први корак. Неопходно је да уследи конкретна акција помоћи одрживости медија”, наводи Шон Галалегр, представник Индекса цензуре.

Србија се нашла на листи двадесетак земаља, које су предложени документ потписале.

“Ми се придружујемо тој глобалној коалицији за слободу медија. Неше дипломате ће бити део те неке међународне контакт групе, која ће анализирати стање. Мислимо да је то важна тема. Прихватљиво је – заштита и безбедност новинара, питање некажњивости злочина и претњи према новинарима. И оно што је још важније то је једна институционална могућност да се траже одређена саветодавна мишљења или како да се помогне земљама у изградњи одређеног институционалног и законодавног оквира за систем информисања”, каже за РТС министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

А на другом крају града у британском парламенту, министар Дачић позвао је шефа спољнополитичког комитета доњег дома у Србију оценивши да је време да се односи две земље врате на ниво из времена Првог светског рата.

“Потребно је тражити неке заједничке интересе. Зато сам га позвао да дође у земљу. Позвао сам га да видимо где смо то направили неку тактичку грешку”, истакао је Дачић.

Са британским министром за Комонвелт и УН лордом Тариком Ахмадом од Вимблдона тема је била предстојећа конференција о секуалном насиљу. Поново позив у Србију како би се разјасниле разлике у тврдњама о броју жртава силовања за време рата на Косову.

“Злочин је тако велики да му не треба додатно претеривање у цифрама”, рекао је Дачић.

Некадашња највећа штампарија Лондона “Принтхаус” затвара врата. Следеће године домаћин је Канада. Тада ће бити јасније да ли ће лондонске иницијативе о заштити медија стварно и заживети.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here