Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић састала се данас са делегацијом Светске банке, коју је предводио потпредседник Сирил Милер.

На састанку је било речи о Стратегији развоја друмског и железничког транспорта у Србији, сарадњи на великим инфраструктурним пројектима, уклањању нефизичких баријера на границама и регионалном повезивању.

Михајловић је том приликом изразила задовољство досадашњом сарадњом са Светском банком, при чему је истовремено указала и на стратешки важна опредељења Србије у наредном периоду.

Развој инфраструктуре је од изузетног значаја за нашу земљу, а посебан приоритет дајемо конективити агенди, односно  повезивању са регионом и уклањању нефизичких баријера, будући да без тога нема даљег развоја, нагласила је она.

Започињемо нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра, покренули смо реформу железница, али морамо урадити више на обнови пруга и повећању безбедности саобраћаја, додала је потпредседница Владе.

Такође, како је напоменула, у припреми је нова национална стратегија транспорта, која ће обухватити нове програме и мере, усклађене са инвестицијама у овај сектор.

Милер је честитао Михајловић на успешно реализованој изградњи Коридора 10, додајући да је задовољан напретком у спровођењу пројеката.

Заједно смо урадили много, посебно на Коридору 10. Транспорт је мотор развоја и Србија има све прилике и капацитет да буде кључна земља која ће повезати тржиште Европе. Спремни смо да наставимо да радимо заједно, поручио је он.

Потпредседник Светске банке је истакао да је Михајловић  шампионка када су у питању напредак Србије на “Дуинг бизнис листи” и унапређење родне равноправности, при чему ју је позвао да подржи пројекат ”Јадар”, једно од најзначајнијих светских налазишта литијум-бората, у близини Лознице.

Саговорници су постигли сагласност о томе да је овај пројекат веома важан за Србију, која тако може да постане врло атрактивно тржиште за снабдевање значајног процента светске потражње литијумом.

Учесници састанка су разговарали и о даљем напретку Србије на “Дуинг бизнис листи” Светске банке, с обзиром на бројне инвестиције и капиталне пројекте које држава реализује, али и о сарадњи у области родне равноправности и изради прве студије о родној равноправности у транспортном сектору.

На крају сусрета, Михајловић је поклонила Милеру азбуку у златовезу, рад жена са села, које у оквиру иницијативе Координационог тела за родну равноправност, НАЛЕД-а и Етно-мреже “Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима”, израђују традиционалне српске производе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here