Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Српска листа освојила је 10 од 10 посланичких места, колико је Србима загарантовано у косовском парламенту. На основу 40 одсто обрађених гласова, након ванредних избора на КиМ, води Демократски савез Косова са 25,28 одсто. Други је покрет Самоопредељење 24,03 одсто, а трећа Демократска партија Косова са 22,82 одсто. Излазност на ванредним изборима 44,19 одсто.

Десет посланичких места у косовском парламенту, колико је укупно загарантовано Србима, освојили су посланици Српске листе након ванредних парламентарних избора.

Грађани на бирачком месту у Косовској Митровици

Председник Српске листе Горан Ракић прогласио је победу међу српским странкама и додао да је листа освојила 98 одсто гласова у српским срединама.

Победа Српске листе значи да ће њени посланици имати свих 10 мандата, колико је Србима загарантовано у косовском парламенту.

У центру Косовске Митровице окупљају се грађани и присталице Српске листе који, уз трубаче, славе победу.

Води ДСК 

Подаци косовске централне изборне комисије, на основу 40 одсто пребројаних гласова, показују да води Демократски савез Косова Исе Мустафе са 25,28 одсто.

Други је покрет Самоопредељење Аљбина Куртија са 24,03 одсто, а трећа Демократска партија Косова Кадрија Весељија са 22,82 одсто.

Коалиција Рамуша Харадинаја освојила је 12,66 одсто на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији.

Излазност 44,19 одсто 

Право гласа на ванредним парламентарним изборима имало је 1.900.000 бирача, у српским срединама око 120.000.

Централна изборна комисија објавила је на конференцији за медије да је излазност на изборима била 44,19 одсто или 811.683 бирача.

То је нешто више у односу на раније изборе – на изборима 2017. године излазност је била 41, а три године раније 42,5 одсто.

Највећа излазност забележена је у српским срединама – Зубином Потоку, Штрпцу, Новом Брду, Грачаници, Северној Косовској Митровици.

Без већих неправилности

Изборни дан у српским срединама протекао је релативно мирно, није било већих неправилности.

У северној Косовској Митровици тужилаштво је одредило задржавање двема особама, члановима бирачког одбора, због омогућавања гласања са неважећим документом.

У албанским срединама било је проблема. Косовско тужилаштво саопштило је да је до сада приведено 20 особа због различитих кривичних дела.

Ниједан сазив до сада није издржао пун мандат 

На изборима је учествовало укупно 20 странака, четири коалиције и један независни кандидат.

Данашњи избори су седми по реду након сукоба на Косову и Метохији 1999. године. Ниједан сазив скупштине и владе од тада до сада није имао пун мандат.

Изборе је надгледало више од 30.000 посматрача, а Европска унија имала је сопствену посматрачку мисију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here