Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Један од значајнијих догађаја, када су у питању Срби и српска заједница у региону, свакако је и отварање Српског културног-информативног центра “Свети Сава” у Подгорици. „Српска кућа“ биће седиште институција и организација које су основане ради очувања културног и националног идентитета српског народа.

У „Српској кући“ биће смештени Матица српска, Институт за српску културу, Српски национални савет, Удружење књижевника српског народа, Српска телевизија, Српске радио новине, портали, Српски културни центар и друге институције.

Отварајући Културно-информативни центар “Свети Сава”, генерални секретар председника Републике Србије Александра Вучића, Никола Селаковић, рекао је да ће убудуће овај простор бити простор српског сабирања.

“Могу да осетим само делић искушења на којем се српски народ налази у Црној Гори данас. Свакако да је мени лакше да о томе говорим него вама да са тим живите. Оно што желим да апострофирам и подвучем као позитивну ствар и захвалим се на лепим речима, ономе што је председник Савјета, господин Вуксановић рекао, а то је да, захваљујући на првом месту председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је као председник Владе препознао значај оснивања овакве једне институције, оснивање оваквог једног здања као што је Српска кућа у Подгорици, а данас председника Републике али и Владе Србије и оних који су њени сарадници. Ми се данас налазимо у једном објекту који, по својој садржини, по својој форми, по свом изгледу пркоси свему ономе што је негативна предрасуда о српском и појма српско.”

Председник Националног савјета Црне Горе, Момчило Вуксановић указао је на тежак положај те институције у Црној Гори као и притисак власти која је наставила политику у смеру гашења српских медија истакавши да Српско-културни центар “Свети Сава” не би постојао да није било државе Србије.

“Тражићемо, што није био случај до сада, да државне институције Републике Србије заштите своје сународнике у Црној Гори. Да Кина има двеста хиљада својих становника негде у свету интервенисала би да они добију равноправан третман и да нико не узурпира њихова права. Ово што се дешава овде није појединачни инцидент, хулигански или терористички, ово држава Црна Гора врши погром српског народа у циљу асимилације Срба у нацију Црногорци, а ми на то не пристајемо”, изјавио је Момчило Вуксановић, председник Националног савјета Црне Горе.

Отварању су приствовали амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, почасни конзул Републике Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић, Владимир Ђукановић посланик у Скупштини Србије, као и представици српског политичког живота у Црној Гори, представници политичких и друштвених организација, представници књижевних и културних организација, пријатељи Српског националног савјета као и српски народ у Црној Гори.

„Српска стварност“ / АА /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here