Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Више лидера опзиције у Србији огласило се поводом протеста у Републици Српској и осудило хапшења и реаговање полиције, правосудних органа и власти РС.  

Један од лидера опозиционог Савеза за Србију (СзС) Драган Ђилас рекао је поводом хапшења Давора Драгичевића у Бањалуци, који протестује због неразјашњених околности смрти његовог сина Давида Драгичевића, да је то хапшење срамотан акт и да је власт Републике Српске дужна да открије кривце и дозволи грађанима да мирно и ненасилно протестују.

“Не постоји већа трагедија од губитка детета. Зато је хапшење родитеља Давора Драгичевића и посланика у Бањалуци срамотан акт. Власт РС је дужна да открије кривце и дозволи грађанима да мирно и ненасилно протестују”, написао је Ђилас на друштвеној мрежи Твитер.

Демократска странка саопштила је да са забринутошћу прати ситуацију у Бањалуци и истиче да ће увек бранити право људи на слободно и мирно окупљање. Та странка је позвала власти Републике Српске да дозволе мирно и слободно окупљање људи који траже правду за настрадалог младића Давида Драгичевића.

“Демократска странка, подржаће све активности које воде у правцу јачања правне државе и права грађана”, стоји у саопштењу.

Поводом хапшења Драгичевића огласио се и председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак, који је рекао да са “неверицом и гађењем посматра слике репресије и терора” из Бањалуке.

“Цео цивилизовани свет је згрожен сликама бруталног хапшења родитеља који траже истину о свом зверски убијеном детету. Слика уплакане мајке која држи слику убијеног сина, коју силом одводи полиција, чији врх је озбиљно осумњичен за убиство Давида Драгичевића, остаће упамћена у историји бешчашћа ових простора”, навео је Чанак у саопштењу упућеном медијима, а пренео Н1.

Он је позвао западне земље окупљене у Већу за имплементацију мира (ПИК), као гаранта поретка у Босни и Херцеговини, да не посматрају немо догадјаје у Бања Луци.

Догађаје и протесте у Бањалуци коментарисао је и бивши председник Србије Борис Тадић, који је истакао да “нико коме је стало до његове земље ово не ради”. Примена полицијске силе у Бања Луци је катастрофална по кредибилитет Републике Српске, рекао је Тадић.

“Полиција уместо да разреши трагедију Давида Драгичевића, хапси његове родитеље”, закључио је Тадић.

„Српска стварност“ / РТС , Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here