Mesto za reklamu

25.02.2019.

Српски национални савет у Црној Гори тражи да се заустави дискриминација и одузимање стечених права српском народу за које оптужују црногорски Фонд за заштиту и остваривање мањинских права, ресорно министарство, скупштинску службу и Канцеларију генералног секретара Скупштине.

Отворено писмо у којем траже реаговање и заустављање дискриминације српског народа, Српски национални савет упутио је председнику и премијеру Црне Горе Милу Ђукановићу и Душку Марковићу, као и председнику црногорског парламента Ивану Брајовићу.

Српски национални савет подсећа да је актуелна црногорска власт организовала Министарство за људска и мањинска права и Фонд за заштиту и остваривање мањинских права на начин да у првој институцији готово сви запослени буду Албанци, а у другој представници Бошњака/муслимана.

– Успело се у намери да се испуне обећања да ће се прекинути финансирање српских организација које у свом програму имају за циљ очување српског идентитета и посебности у Црној Гори – додају из Савета.

У Српском националном савету оцењују да је након обиљежавања Дана уједињења Црне Горе и Србије и покретања иницијативе за поништавање одлуке о признању самопроглашеног Косова онемогућено да српске организације остварују Уставом загарантована права, без обзира што су буџетска средства Црне Горе намиењена и српском народу.

– Смишљеном процедуром против српских интереса у Министарству за људска и мањинска права и фалсификовањем критеријума из јавног конкурса о испуњености формално-правних услова апликаната у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, елиминисани су сви пројекти штампани ћирилицом, односно пријаве организација које подржавају српске медије, што доживљавамо као брутални вид дискриминације према српском народу – истичу из Српског националног савета.

У писму се наводи да су оваквим поступком државне институције и одговорни службеници у њима знатно пореметили до сада иначе коректне односе између представника националних заједница, што доводи до стварања међунационалног неповерења и знатно смањује могућности међунационалне сарадње.

– Заустављање српских медија, што је очигледно циљ инструисаних представника власти, представља велики проблем за српски народ у Црној Гори – сматрају у Савету.

Из Савета истичу да су државне институције у Црној Гори у потпуности елиминисале српске организације које се искључиво баве очувањем идентитета српског народа из подршке средствима која су намиењена и очувању српске посебности у Црној Гори.

Српски национални савет, као кровна организација српског народа, регистрована у Влади Црне Горе, подниела је кривичне пријаве против одговорних лица у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, председника Управног одбора и вршиоца дужности директора Фонда због кривичних дела против службене дужности и фалсификовања критеријума из јавног конкурса о испуњености формално-правних услова апликаната.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here