Mesto za reklamu

17.08.2019.

Српски национални савет (СНС) Црне Горе указао је данас на то да инсистирање државних институција Црне Горе на запостављању интереса српског народа и одузимању стечених права може имати тешке последице, како за Црну Гору тако и за српски народ у њој.

„Српски национални савет Црне Горе позива најзначајније институције Црне Горе и Републике Србије да у што краћем року, у међусобном договору, предложе и усагласе однос државе Црне Горе према српском народу који би произлазио из поштовања највиших стандарда који важе за релативно већинске заједнице у државама Европе и света“, наводи се у саопштењу.

СНС Црне Горе сматра да су за српски народ у тој земљи престала да важе основна уставна опредељења као што су слобода, мир, толеранција, поштовање људских права, мултикултуралност, демократија и владавина права.

„То се огледа у онемогућавању и ометању изражавања, чувања, развијања и јавног испољавања националне, етничке, културне и верске посебности, као и избора, употребе и јавног истицања националних симбола и обележавања националних празника“, истиче Српски национални савет у саопштењу које преноси Танјуг.

Додаје се да се то односи и на употребу српског језика и ћириличног писма у јавној и службеној употреби, на сразмерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе, и многим другим, како кажу, одузетим давно стеченим правима српског народа.

Према њиховим речима, такав однос изазива неповерење српског народа према државним институцијама Црне Горе, посебно, како додају, у неравноправности и надређености бошњачких и албанских националних заједница према српском народу, „уз сталне провокације државне власти“.

„Овакав однос државне власти у Црној Гори представља намеру за постизањем што веће затегнутости и међусобног неповерења између Републике Србије и Црне Горе“, сматра СНС Црне Горе.

Они оцењују и да је стратегија политике актуелне власти у Црној Гори да без обзира на могуће изазивање тешких последица створи што повољнији амбијент за асимилацију српског народа у Црној Гори и што већу нетрпељивост грађана Србије према Црној Гори и свима који из ње долазе, наводи се у саопштењу које је потписао председник СНС Момчило Вуксановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here