Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Официри, подофицири, кадети, ученици и чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије који су кренули на обележавање Дана јасеновачких новомученика спречени су данас да уђу у републику Хрватску, иако су били најављени по устаљеним процедурама, саопштило је српско Министарство одбране.

Пуковник доктор Саша Милутиновић, вођа делегације и начелник Одељења за веру, по повратку у Београд је истакао да је делегација Министарства одбране и Војске Србије данас требало да присуствује Литургији у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и да се поклони моштима мученика јасеновачких и свих жртава нацистичког терора НДХ током Другог светског рата.

„У томе смо, међутим, били спречени. Већ по доласку на гранични прелаз Бајаково, у раним јутарњим часовима, скренута нам је пажња да је гранична полиција упозната са нашим доласком, и наредна три часа смо чекали њихову коначну одлуку. Током та три часа, два пута су нам скенирани пасоши, тражени додатни подаци, претресано возило, и након свега тога речено нам је да нећемо ући у Републику Хрватску“, истакао је пуковник Милутиновић.

Он је додао и да је, као вођа делегације, тражио додатно појашњење и да му се образложи шта је разлог, на шта је добио одговор — „ да данас неће ући“. Пуковник Милутиновић је додао и да је већ био у прилици да на исти начин улази у Хрватску, као и у друге европске државе.

„Шокиран сам понашањем граничне полиције и државних органа Републике Хрватске“, нагласио је пуковник Милутиновић, указујући да је Министарство одбране Републике Србије урадило све што је било потребно према надлежним институцијама Републике Хрватске, када је реч о овој посети. Закључио је да је очито нешто друго пресудило да та делегација не присуствује том помену.

У делегацији је био и кадет Никола Старчевић, који је на трећој години Војне академије. Он је истакао да је јако изненађен јутрошњим дешавањима на путу за Јасеновац.

„Веома ми је жао што нисам имао прилику да са члановима делегације одам почаст свим невиним жртвама нацистичког терора у Јасеновцу, како Срба, тако и Рома и Јевреја, као и свих других националности“, истакао је кадет Старчевић, додајући да се нада да ће, упркос свему, имати прилику да ода почаст жртвама Јасеновца, како се такав злочин више не би поновио.

Жаљење због свега што се јутрос догодило на путу ка Јасеновцу изражава и ученик четврте године Војне гимназије Петар Павловић, који, као и остали чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије, није имао прилику да до њега данас и стигне.

„Мени је веома жао што нисмо могли да дођемо до тамо, јер сам лично желео да посетим то место, где су страдали многи Срби, Јевреји и Роми, и волео бих некада у будућности да посетим Јасеновац“, нагласио је ученик Војне гимназије.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here