Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Централни спортски догађај током 2021. године биле су Олимпијске игре у Токију на којима су наши спортисти освојили рекордних девет медаља – три златне (ватерполисти, теквондисткиња Милица Мандић и каратисткиња Јована Прековић), једну сребрну (стрелац Дамир Микец) и пет бронзаних (баскеташи, одбојкашице, теквондисткиња Тијана Богдановић, стрелац Миленко Себић и рвач Зураб Датунашвили).

Наши спортисти су се са Параолимпијских игара у Токију вратили богатији за шест медаља – две златне (обе је освојио стрелац Драган Ристић), три сребрне (стрелци Здравко Савановић и Ласло Шурањи и бацач чуњева Жељко Димитријевић) и једном бронзаном (стонотениски пар Борислава Перић Ранковић-Нада Матић).

Подсетимо се најзначајнијих достигнућа српских спортиста у овој години …

Атлетичарка Ивана Шпановић је трећи пут освојила Дијамантску лигу у скоку у даљ. Тријумфовала је на такмичењима у Фиренци, Стокхолму, Лозани и Цириху. Бацачица копља Адриана Вилагош је са само 17 и по година освојила златну медаљу на Светском првенству за атлетичаре до 20 година. Власница је и највреднијег сезонског резултата у овој узрасној категорији на свету. Проглашена је за другу најбољу младу спортисткињу у Европи за 2021. годину, према гласовима Европских олимпијских комитета. Параатлетичари су на Европском првенству освојили 11 медаља – по четири златне и бронзане и три сребрне.

Баскеташи Србије су трећи пут заредом постали шампиони Европе, а освојили су и бронзану медаљу на Олимпијским играма. Кошаркаши Никола Јокић, Василије Мицић и Милош Теодосић проглашени су за најкорисније играче (МВП) у три најбоља клупска такмичења на свету – НБА, Евролиги и Еврокупу. Кошаркашице су тријумфовале на Европском шампионату.

Ватерполисти су одбранили олимпијску титулу.

Рвач грчко-римским стилом Зураб Датунашвили окитио се златном медаљом на европском и светском првенству, као и бронзаном на Олимпијским играма. Мате Немеш је освојио европско злато у рвању грчко-римским стилом.

Теквондисткиња Милица Мандић је, поред златне медаље на Играма у Токију, освојила и сребро на Европском првенству. Европским сребром окитио се и теквондиста Махди Ходабахши. Олимпијска вицешампионка из Рија Тијана Богдановић на Играма у Токију је била трећа. Боксер Владимир Мирончиков изборио је бронзану медаљу на светском шампионату, прву за Србију након 26 година.

Веслачи Мартин Мачковић и Милош Васић довеслали су до бронзане медаље у двојцу без кормилара на Европском првенству.

Стрелац Дамир Микец “упуцао” је олимпијско сребро у Токију, док се Миленко Себић на истом такмичењу окитио бронзом. Стрелци су на Европском шампионату узели четири сениорске медаље: два сребра су припала Дамиру Микецу, једно у малокалибарском пиштољу, а друго у пару са Зораном Аруновић у ваздушном пиштољу. Мушка екипа у гађању ваздушном пушком, у саставу: Милутин Стефановић, Миленко Себић и Лазар Ковачевић, такође се попела на другу највишу степеницу победничког постоља, док се женски тим (Зорана Аруновић, Јасмина Миловановић и Бранкица Зарић) домогао бронзане медаље у екипном такмичењу ваздушним пиштољем.

Каратисткиња Јована Прековић европски је светски и олимпијски шампион! Каратиста Слободан Битевић освојио је европско сребро.

Фудбалери Србије пласирали су се на Мундијал у Катару.

Тенисер Новак Ђоковић је тријумфовао на три од четири “гренд слем” турнира у години. Рекорд у дужини боравка на првом месту АТП листе преотео је од Швајцарца Роџера Федерера.

Одбојкашице су постале вицешампионке Европе и домогле се бронзане медаље на Олимпијским играма.

Џудиста Александар Кукољ је постао вицешампион света, док се његова колегиница Ања Обрадовић попела степеницу ниже на победничком постољу.

Куглаши су одбранили титулу најбољих на планети …

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here