Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Портпарол ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Петер Стано позвао је Приштину да преиспита одлуку о забрани посете директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петра Петковића која је, каже, најављена у складу са споразумом о званичним посетама и треба је омогућити. 

“Узели смо у обзир недавна дешавања око званичних посета. Још једном желимо да истакнемо да очекујемо да обе стране у потпуности имплементирају све претходне споразуме, укључујуц́и и споразум о званичним посетама. Према споразуму, све посете треба да буду спроведене на начин који унапређује процес нормализације или доприноси укупном раду у контексту дијалога уз подршку ЕУ. Очекујемо да стране поштују ове смернице”, изјавио је Стано за Косово онлајн упитан за коментар о забрани посете Косову Петру Петковићу, док ће данас косовска министарка спољних послова Доника Гервала посетити Бујановац и Прешево.

Портпарол ЕУ је истакао да је “посета директора Петковиц́а Косову на одговарајуц́и начин најављена у складу са споразумом, па је требало дозволити, као што је био случај са посетом министарке Гервале јужној Србији”.

Стано је рекао да, као што је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ рекао прошле недеље у контексту Одбора за стабилизацију и придруживање, ЕУ позива Косово да дозволи званичне посете које испуњавају наведе смернице, укључујуц́и и оне директора Петковиц́а.

“Позивамо Косово да у том погледу преиспита своју одлуку”, навео је Стано.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here