Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Један од главних изазова за странке које ће после 6. октобра формирати владу на Косову биће питање да ли ће укинути или наставити да спроводе мере претходне Владе које се односе на таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, оцењује дописник Радија Слободна Европа (РСЕ) из Приштине.

Како се наводи, политичке странке косовских Албанаца „чак ни декларативно“ не помињу да ће суспендовати одлуку претходне Владе о увођењу таксе од 100 одсто, а већина их наглашава да је за „успостављање реципрочних мера према Србији“.

„Одлука о таксама и даље ће остати на снази уколико Демократска партија Косова (ДПК) после избора добије мандат за формирање Владе“, категоричан је потпредседник ДПК Енвер Хоџај. Он инсистира на томе да одлука о таксама треба да остане на снази све док Србија, како каже, „не прекине своју агресивну кампању против Косова“.

Портпарол Демократског савеза Косова (ДСК) Бесиан Мустафа дели то мишљење и залаже се, такође, за реципрочне мере према Србији. Мустафа истиче „да се такса на српске производе може укинути само под одређеним условима, у оквиру реципрочних акција Косова и Србије”.

Из Самоопредељења поручују да „не само што реципрочне мере неће бити укинуте, већ ће бити примењен целовит комерцијални, економски и политички реципроцитет према Србији“.

„Такса је нешто, али није све. Такса је неопходна, али није довољна да би се Косово у односу на Србију понашало с интегритетом државе и имало реципрочни однос“, каже Реџеп Сељими, члан руководства покрета Самоопредељење.

Странка премијера у оставци Рамуша Харадинаја, Алијанса за будућност Косова (АБК) и у новом мандату, уколико га буде освојила, неће мењати одлуку о таксама коју је увео Харадинај. Потпредседник АБК  Ахмет Исуфи рекао је за РСЕ да ће та странка „чак и у евентуалну коалицију после ванредних избора“ ући само са оним станкама које подржавају одлуку о такасама од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ.

„На крају крајева, Косово има право да брани своје тржиште и властите интересе, а да Србији ни на који начин не дозволи да се кроз експлоатацију косовског тржишта наоружава и лобира против Косова“, рекао је Исуфи за РСЕ на албанском језику.

Влада Косова, која је сада у оставци, одлучила је 21. новембра прошле године да на робу из Србије и БиХ уведе таксе од 100 одсто, као меру одмазде након спречавања Косова да се прикључи Интерполу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here