Mesto za reklamu

Председница Владе Србије Ана Брнабић је током вишедневне посете Њујорку и учествовања на 73. заседању Генералне скупштине Уједињених нација имала значајне сусрете са светским државницима, као и са генералним секретаром УН Антонијом Гутереншом.

Београд/Њујорк, 26-28. септембар 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић предводи делегацију Србије на генералној дебати 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку од 24. до 28. септембра.
У делегацији са премијерком је и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.
Брнабић ће се обратитила Генералној скупштини УН у четвртак, 27. септембра. На генералној дебати учествовују неки од најутицајнијих светских политичара и лидера, између осталих и председник САД Доналд Трамп, премијерка Велике Британије Тереза Меј, председник Француске Емануел Макрон, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, премијер Јапана Шинзо Абе, премијер Шпаније Педро Санчез и многи други.
Главна тема Генералне дебате 73. заседања Генералне скупштине УН јесте „УН релевантне за све људе: глобално лидерство и подељена одговорност за мирна, једнака и одржива друштва“.

Сусрет Брнабић и Трампа

Београд/Њујорк, 26. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је пријему који је председник САД Доналд Трамп приредио поводом заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Брнабић је присуствовала седници Савета безбедности Уједињених нација, којом је председавао амерички председник Доналд Трамп. Тема седнице била је могућности ограничења употребе оружја за масовно уништење.

Неопходно да УНМИК настави ангажовање у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН

Београд/Њујорк, 26. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је синоћ на састанку на високом нивоу под називом „Акција за мир“, који је био посвећен мировним операцијама, у организацији генералног секретара Уједињених нација (УН) Антонија Гутереша.

 

 

 

 

 

Брнабић је изразила захвалност генералном секретару УН на посвећености када је реч о јачању механизама Уједињених нација за очување и изградњу мира у свету.
Мировне операције су један од кључних инструмената којима УН јачају своју улогу у очувању међународног мира и безбедности, нагласила је премијерка у обраћању.
Према њеним речима, Србија снажно подржава напоре Уједињених нација у очувању мира и безбедности.
Данас, више од 300 жена и мушкараца из Србије учествује у мировним операцијама под мандатом Уједињених нација и Европске уније, нагласила је Брнабић.
Председница Владе је истакла да је поносна на то што је Србија лидер у региону Западног Балкана и девета међу европским земљама по броју учесника у мировним мисијама.
Она је рекла да је за Србију веома важно и то што је једна од УН мисија – УНМИК, успостављена Резолуцијом 1244 СБ УН, на територији наше земље.
Несмањено присуство УНМИК-а на Косову и Метохији без промене мандата од кључног је значаја за очување стабилности у нашој јужној покрајини, подвукла је Брнабић.
УНМИК, како је указала, делује у изузетно комплексном политичком и безбедносном окружењу и зато је неопходно да се ангажовање настави у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН.
На састанку „Акција за мир“ говорили су бројни високи светски званичници, између осталих и председник Француске Емануел Макрон и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

Брнабић на пословном форуму “Блумберг глобал” у Њујорку

Београд/Њујорк, 26. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Њујорку пословном форуму „Блумберг глобал“, који се фокусира на бенефите слободне трговине у време када велики број држава заговара протекционизам.

Сусрет премијерке Брнабић са Мајклом Блумбергом

У уводном обраћању званицама, Мајкл Блумберг је истакао важност повезивања у бизнису и поручио да је данас, више него икада, кључно да се граде мостови, а не зидови.
Главни говорник на отварању тог форума била је британска премијерка Тереза Меј, која је говорила о изазовима и опасностима Брегзита, као и о бројним приликама које слободна трговина пружа.

 

 

 

 

 

Председница Владе Брнабић и канадски министар финансија Вилијам Морно

Друга кључна тема Блумберговог форума су изазови и промене које доноси 4. индустријска револуција, и важност образовања за послове које будућност доноси.

 

 

 

 

 

На пословном форуму учествује велики број политичких и бизнис лидера из целог света, између осталих и председник Швајцарске Ален Берсе, премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн, норвешка премијерка Ерна Солберг, директорка ММФ-а Кристин Лагард, висока представница ЕУ за спољну и безбедносу политику Федерика Могерини, директори водећих светских компанија и други.

Захвалност америчкој администрацији на промени односа према Србији

Београд/Њујорк, 27. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас у Њујорку састанак са секретаром САД за трговину Вилбуром Росом, којем је присуствовао и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

 

 

 

 

Брнабић се у разговору осврнула на церомонију обележавања 100 година од подизања српске заставе изнад Беле куће, и истакла да је то важан тренутак за даљи развој билатералних односа.
Брнабић и Рос посебно су разговарали о економској сарадњи двеју земаља.
Премијерка је истакла да је за Србију веома значајна инвестиција компаније „НЦР“, и нагласила да су Сједињене Државе један од највећих страних инвеститора у Србији, а компаније као „НЦР“ и „Мајкрософт“ су важне за даљи привредни и технолошки развој наше земље.
Брнабић је нагласила да је потписан државни уговор о набавци “Oracle” хардвера и лиценци, чиме је Србија постала прва земља у централној и источној Европи, а друга у Европи после Велике Британије, која је успоставила Државну “Oracle Cloud” инфраструктуру, важну за даљи развој електронске управе.
Она је навела да је у првој половини ове године раст БДП-а у Србији износио 4,8 одсто, што је у врху међу европским земљама, додајући да је циљ Владе дугорочно одржив економски раст, стабилност јавних финансија и инвестиције у развојне пројекте.
Најважније нам је да водимо одговорну економску политику, што је започела претходна Влада предвођена Александром Вучићем, подвукла је премијерка.
Брнабић је, говорећи о Косову и Метохији, исказала захвалност на промени става америчке администрације у односу према Србији.
Јако је важно то што је ова администрација спремна да чује ставове Србије, нагласила је она и истакла да је америчка подршка значајна јер је потребно да Приштина прихвати компромис, који је важан због свих грађана који живе на Косову и Метохији.

Дачић је рекао да је најважније да Албанци на Косову и Метохији схвате да треба да прихвате компромис, јер су раније сматрали да нема никакве потребе да се разговара и договара са Србима.
Ситуација се сада променила, ви сте наш савезник и пријатељ, што помаже наставак дијалога, подвукао је он.
Такође, Брнабић је пренела да би и српски званичници и грађани Србије желели да амерички председник Доналд Трамп посети Србију.
Рос је оценио да је његова недавна посета Београду била јако успешна, а у конструктивном разговору саговорници су постигли договор о томе да Рос поново посети Србију.

Подршка САД-а наставку дијалога између Београда и Приштине

Београд / Њујорк, 28. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је, на маргинама генералне дебате 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, са помоћником државног секретара Сједињених Америчких Држава Весом Мичелом.

 

 

 

 

 

Састанку је присуствовао и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.
Мичел је изразио подршку САД-а наставку дијалога између Београда и Приштине, уз очекивање да ће тај процес донети трајно политичко решење.
Он је истакао да су САД отворене да, са својим партнерима из ЕУ, размотре предлог решења до кога дођу Београд и Приштина.

У разговору размотрене су и могућности за даље унапређење билатералног политичког дијалога и сарадње у области економије, инвестиција, одбране и образовања.

УНМИК остаје на Косову и Метохији

Београд/Њујорк, 28. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се синоћ у Њујорку, уочи обраћања на Генералној скупштини Уједињених нација (УН), са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом.

Састанку је присуствовао и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.
За Уједињене нације, Косово није држава, истакао је Гутереш током разговора, додавши да ће Уједињене нације подржати договор Београда и Приштине у вези са Косовом и Метохијом.
Брнабић је рекла да је Србија посвећена визији и мисијама Уједињених нација.
Сматрамо да Уједињене нације треба да имају активнију улогу у међународним односима, нагласила је премијерка.
Она је указала на то да Србија даје активан допринос УН када је реч о очувању мира и да више од 300 жена и мушкараца из наше земље учествује у мировним мисијама широм света.
У интересу је Србије да УНМИК остане на Косову и Метохији у несмањеном броју и без промене мандата, што сам истакла и на састанку Акција за мир, нагласила је председница Владе.
Генерални секретар Уједињених нација је пренео у разговору да Мисија УНМИК остаје на Косову и Метохији.
Брнабић је напоменула да председник Србије Александар Вучић предводи дијалог Београда и Приштине, а министар спољних послова Ивица Дачић активно ради на томе да свету пренесе поруку шта је све Србија урадила.
Посвећени смо проналажењу решења и не желимо замрзнути конфликт, истакла је председница Владе.

Дачић је поновио позив генералном секретару Уједињених нација да посети Србију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here