Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Стране директне инвестиције у Србији достигле су у прва четири месеца 1,2 милијарде евра, што је раст од 14 одсто у односу на исти период прошле године, изјавила је данас Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије (НБС).

“Атрактивност улагања у привреду Србије резултат је, пре свега, унапређења пословног амбијента и повољних финансијских услова, а убрзана је и реализација инфраструктурних пројеката”, рекла је Табаковић на конференцији за медије у НБС.

Како је истакла, прилив капитала на финансијском рачуну, у највећој мери по основу страних директних инвестиција од преко милијарду евра од почетка године, покрио је дефицит текућег рачуна и резултирао растом девизних резерви.

“С обзиром на то да је прилив страних директних инвестиција претежно усмерен у разменљиве секторе, у средњем року очекује се даљи раст извоза и постепено смањење спољне неравнотеже. Уз опадајућу путању спољног дуга, то доприноси даљем јачању екстерне позиције земље”, навела је Табаковић.

Гувернер НБС је констатовала да се то позитивно одражава на кредитни рејтинг и премију ризика земље, подсетивши да је агенција “Standard&Purs” крајем 2018. поправила изгледе за повећање кредитног рејтинга са стабилних на позитивне, а да је “Фич” почетком маја потврдио стабилне изгледе, истичући континуитет економске политике Србије, усмерене ка даљем јачању макроекономских показатеља и смањењу јавног дуга.

“Томе у прилог говори и снижење премије ризика, мерене индексом EMBI, који је почетком маја за Србију близу свог историјског минимума. То потврђују и улагања страних инвеститора у државне хартије од вредности, о чему сведочи успешна реализација на аукцији седмогодишњих динарских државних хартија од вредности овог месеца. Верујемо да ће добри резултати економског програма бити потврђени и током актуелне посете Међународног монетарног фонда”, поручила је Табаковић.

Према њеним речима, економска политика је домаћу економију учинила виталнијом и способнијом да одговори на тржишне изазове, с којима смо се суочавали у прошлости и који нас очекују у будућности.

“Србија је сада земља у којој се лакше послује и налази посао, а животни стандард расте на одрживим основама. Наравно, даља унапређења су могућа, пре свега структурним реформама, које ће подржати наставак раста инвестиција, конкурентности, профитабилности и запослености. То ће нам омогућити да очувамо постигнуте резултате и одговоримо на будуће изазове”, закључила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here