Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да таксе Приштине на робу из централне Србије представљају нецивилизацијски чин и најбруталнији акт против људских права и слобода српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Брнабић је, одговарајући на питања народних посланика у Дому Народне скупштине, рекла да ће Влада Србије наставити да се бори за Србе који тамо живе.

Надам се да ће сви у целом региону макар да поштују основе цивилизацијске стандарде које Приштина апсолутно не поштује у овом тренутку, рекла је премијерка.

Она је, говорећи о приватизацији РТБ Бор, навела да је то предузеће повећало производњу катодног бакра у мају за 40,7 одсто више у односу на исти месец прошле године, што је последица добре и успешне приватизације.

Председница Владе је, одговарајући на питање посланика Муамера Зукорлића о функционисању Бошњачког националног већа (БНВ), истакла да Србија неће реаговати на провокације Сулејмана Угљанина који, како је оценила, мења мишљање у зависности од тога да ли је на власти или не.

Брнабић је истакла да се Влада Србије поноси тиме што поштује, не европске, већ светске стандарде када је реч о националним мањинама.

Премијерка је навела податак да у Србији постоје и локалне самоуправе у којима је 15 службених језика у употреби.

Она је, говорећи о замеркама да је мали број Албанаца запослен у државној служби, истакла да је важно да они који желе да раде у републичким или локалним органима, морају да знају језик државе у којој живе, а обзиром да то није тако, тешко је да буду запослени.

Председница Владе је упутила молбу албанској мањини да не бојкотује наредни попис становништва у Србији, као што је то, подсетила је, био случај на прошлом попису.

Истовремено, она је навела да је Србија на многим пољима направила значајан искорак, али је онај у области образовања и реформи толико велики да је наша земља постала један од лидера у Европи.

Брнабић је оценила да образовање управо онако како треба да изгледа образовање у 21. веку, и додала да је у тој области много урађено, уз подршку цивилног сектора и привреде.

Она је похвалила резултате министра просвете, науке и технолошког развоха Младена Шарчевића, и изразила уверење да Србија може у пуној мери да оствари све потенцијале, а како је додала, имамо их много.

Према њеним речима, захвајујићи реформи, ученици ће учити програмске језике и имаћемо генерације које ће уписивати средње школе са знањем који се некада стицало на факутетима.

Премијерка је подсетила на то да је на почетку мандата стављен фокус на дигитализацију у смислу образовања и стварања кадрова за 21. век и конкурентнију привреду.

Брнабић је нагласила да урађено много и на пољу инфраструктуре, инфрастуктуре у здравству, судства, социјалне заштите и социјалних права.

Она је најавила да ће у понедељак, 1. јула, одржати конференцију за новинаре на којој ће бити представљен извештај о томе шта је Влада урадила у претходне две године и који се изазови данас налазе пред њом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here