Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Представници такси удружења који 12 дана блокирају центар Београда одлучили су после разговора са председником Србије Александром Вучићем да прекину протесте.

“Имамо апсолутно поверење у председника Србије Александра Вучића и од данас прекидамо блокаду”, изјавио је новинарима представник Аутотакси удружења Србије Александар Бјелић.

После одлуке таксиста да прекину протест и блокаду саобраћаја, данас по подне све улице у главном граду поново су проходне. Постепено је нормализован саобраћај и функционисање градског јавног превоза.

Бјелић се извинио грађанима због проблема које су изазвали протестима, уз констатацију да су одлуку да од данас прекину протесте донели на Вучићеву молбу.

“Констатовали смо где су све проблеми у спровођењу закона унутар државних органа и договорено је да ће држава стриктно примењивати све законске прописе кад је у питању нелегални превоз путника”, рекао је Бјелић.

Он је новинарима после састанка са Вучићем, који је трајао два сата, објаснио да је, између осталог, договорено да имају комуникацију на недељном нивоу, а да ће надлежни одлучити ко ће представљати државу.

Бјелић је навео да ће имати свакодневне активности у извештавању о ономе шта се предузима, а да ће држава донети меродавно решење о томе да ли ће “неко бити угашен” или не.

На питање да ли су договорили некакав рок, Бјелић је истакао да ће имати свакодневне активности по питању тога шта се предузима.

“Док смо сада седели и разговарали, чули смо да је одузето већ једно возило, што значи да је држава почела већ да спроводи закон”, рекао је Бјелић.

Он је апеловао на све који обављају јавни превоз, а не обављају га у складу са законом да је боље да не праве “проблеме ни себи, ни грађанима”.

Бјелић је истакао да је врло важно да напомене и то да ће се мењати и “слика о таксистима”, да ће почети са куповином нових возила, као и да ће давати одређене погодности трудницама и другима. Најавио је и да ће објављивати и шта је то “све што таксисти раде како би грађани видели да таксисти имају и хумани део у друштву”.

Упитан да прокоментарише да ли адреса за решавање проблема више нису ресорно министарство и Влада већ председник Србије, Бјелић је одговорио да је Вучић један од оних који треба да добије коначни извештај.

“Наравно да неће он бити тај који ће бити у свакодневној комуникацији са нама, али ћемо са ресорним министарством и министрима имати честе контакте, сумираћемо резултате, шта су урадили а шта нису”, поручио је Бјелић.

Он је рекао да је договорено да више не “нападају” министарства већ да сачекају да се реши питања превоза грађана.

Вучић: Разговор није био лак, важно да је протест окончан

Вучић је пренео новинарима да разговор са таксистима, који су након сусрета са њим одлучили да прекину протест, није био лак, да је најважније за грађане да је протест окончан, те да је држава спремна да помогне унапређење квалитета такси служби.

“Није то био лак разговор. Ти људи имају своје проблеме, издржавају породице. Није то лак проблем ни за нас, много мука имамо и много ће мука још да буде”, приметио је Вучић.

Подсетио је да је неколико претходних дана молио таксисте да прекину протест индиректно, а данас директно, и захвалио им на разумевању, док надлежнима, истиче, остаје “тежак посао”.

Истакао је да је за грађане најважније да је тај протест одблокиран, те додао да су таксисти посвећени унапређењу своје службе.

“Да такси изгледају као, на пример, у Мадриду, да буду унисони, да их препознајете, да услуга буде на највишем нивоу. Држава је спремна да понуди велике субвенције за то”, рекао је Вучић.

То ће, каже, улепшати и Београд, али ће бити и велики помак, не само за главни град, него и за друге велике градове.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here