Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Новинарка Татјана Ђорђевић Симић, на Скупштини Удружења страних новинара у Милану (Foreign Press Association of Milan/Associazione Stampa Estera di Milano) изабрана је за председницу тог удружења.

Ђорђевић Симић је прва држављанка Србије на челу ове асоцијације и предводиће је наредне две године. Иначе, Татјана је и чланица Удружења новинара Србије

„Наше удружење је одувек било активно у културно-политичком животу Италије. Седиште у Риму се налази поред италијанског парламента Palazzo Chigi и то је огромна привилегија за новинаре који тамо раде”, рекла је за Удружење новинара Србије Ђорђевић Симић.

Каже да осим подршке и олакшица које пружа дописницима из Италије ово удружење организује догађаје, конференције, медијска путовања, професионалне курсеве…

„Сваке године организујемо догађај посвећен новинарству и комуникацији, такозвани Festa d’Estate, који окупља више од 500 званица, новинара, политичара, уметника и других људи из јавног живота. Прошле године је одржан у миланском музеју за дизајн Triennale di Milano, једном од највећих музеја тог типа у свету”, наводи она.

Ђорђевић Симић је слободна новинарка, а у Милану живи и ради већ 14 година. Каријеру је почела на београдском Радио Индексу, а после завршених студија новинарства на Факултету политичких наука одселила се у Италију.

Сарађивала је са РТС-ом, Илустрованом политиком, часописима за дизајн и моду Кућа Стил, Harper’s Bazar, хрватским порталом Новости и другим медијима у Србији и региону. Тренутно пише за Ал Џазиру и недељник Време. У Италији је писала за часописе и портале који се баве геополитиком Балкана, попут Babelmed.net, магазин EastWest, Osservatorio dei Balcani e Caucaso, а тренутно пише за портал Frontierenews.it.

„Бити дописник пре 20 или 30 година била је привилегија ретких новинара. Данас то није више тако, јер се начин комуникације и новинарство променило. Наши чланови су новинари који сарађују са великим и значајним медијима широм света, али све је мање сталних дописника. Углавном сарађујемо са више медија истовремено, што има и својих предности”, каже она.

Италијанско Удружење страних новинара, са седиштима у Риму и Милану, основано је 1912. године, окупља више од 500 дописника из целог света и највеће је и најстарије удружење страних новинара на свету. Новинари овог удружења су дописници америчких Њујорк тајмса, Вашингтон поста, Си-ен-ена, британских Гардијана и Би-би-сија, немачког Шпигла…

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here