Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Дан пред састанак у Берлину председник привремених косовских институција Хашим Тачи спустио је очекивања — док је јуче изјавио да очекује да ће немачка канцеларка Ангела Меркел убедити председника Србије Александра Вучића да призна независност Косова, данас очекује — визну либерализацију.

РТК 2 на српском језику пренео је да је Тачи навео да је ових дана наставио консултације са међународним партнерима у вези са конференцијом у Берлину, чији су организатори Меркелова и председник Француске Емануел Макрон.

Према Тачијевом мишљењу, на састанку ће се посебно нагласити могућност наставка дијалога између Косова и Србије и постизања свеобухватног и коначног споразума који би донео још већу стабилност на Западном Балкану.

„Поздрављам појачани ангажман Немачке и Француске за Западни Балкан у целини, а посебно за Косово. На овом састанку ће се оценити значајан напредак који је урађен до сада. Берлински састанак неће донети нови процес, али ће се тражити могућности за решавање проблема, узимајући као пример успешни споразум између Северне Македоније и Грчке“, поручио је Тачи.

Он је такође изнео очекивања да ће канцеларка Меркел и председник Макрон дати подршку либерализацији визног режима за грађане Косова, у знак поштовања уговора између Европске уније и Косова.

„Косово је испунило све критеријуме и заслужује слободно кретање као и сви други грађани региона и континента. Ако се то не догоди, састанак у Берлину ће бити разочаравајући за грађане Косова“, навео је Тачи.

Он је поновио тврдње о „геноциду Србије на Косову 1998. и 1999. године“, најавивши да ће на овом састанку тражити и кажњавање Београда.

„Такође ћемо се фокусирати на могућности економске сарадње и јачање закона и реда, посебно у борби против корупције и организованог криминала. Такође ћемо потврдити нашу посвећеност да наставимо, без компромиса, борбу против радикализма, тероризма и било каквог екстремизма“, навео је Тачи.

Он је јуче у интервјуу за РТВ 21 изјавио да очекује да ће Меркелова убедити председника Србије да призна самопроглашену независност Косова на предстојећем састанку у Берлину.

Тачи је изнео очекивања да ће Меркелова позвати и пет држава-чланица Европске уније, као и Босну и Херцеговину, да признају самопроглашену приштинску независност.

„Постојаће добра шанса да се то догоди. Истовремено, нећемо ни под којим условима прихватити да Косову неко предложи неки тип дуплог суверенитета или било какав немачко-немачки модел, Републику Српску или било какву аутономију“, истакао је Тачи.

Он је казао и да је скептичан по питању тога да ће се Београд и Приштина усагласити о наставку дијалога, али да ће на састанку у Берлину бити позива за наставак дијалога на основу могућности постизања свеобухватног споразума нормализације.

„Српска стварност“ /РТВ 21, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here