Mesto za reklamu

18.02.2019.

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је „мекши“ по питању тарифа на српску робу од косовског премијера Рамуша Харадинаја, али и да приштинске власти причају „једним гласом“.

„Сви су за дијалог, за преговоре и за споразум“, рекао је Тачи за бриселски портал Политико, одговарајући на питање да ли се „Косово обраћа у два гласа“.

Политико наводи да је Тачи тај одговор дао на енглеском језику, иако је пре тога одговарао на албанском, а његове ставове пренео је у оквиру опширног текста, који обухвата и разговоре њиховог новинара са председником Србије Александром Вучићем, косовским премијером, као и председником Црне Горе Милом Ђукановићем, обављене током трајања Минхенске безбедносне конференције протеклог викенда.

Бриселски портал такође истиче да је Тачи разговарао са малом групом новинара, укључујући и њиховог, „у ходнику минхенског хотела“, за разлику од разговора са српским председником, који је Политико обавио у салону за састанке.

У тексту, у којем је Тачи представљен као „бивши политички вођа герилске групе Ослободилачке војске Косова (ОВК), која се борила против српске власти“, оцењује се да се он „налази у незгодној ситуацији“.

„Прошле године он је покренуо идеју ‘корекције границе’, према којој би део територије Косова могао да буде размењен како би се обезбедио споразум. Али, споразум се није остварио и његов ривал Харадинај, бивши командант ОВК, задобио је јавну подршку за наметање тарифа Србији и одбацивање могућности било какве промене границе“, пише у тексту.

„Иако је косовски парламент сада утврдио преговарчку платформу која искључује промену граница, Тачи је одбио да каже да ова идеја више није у оптицају“, наводи портал.

„Ми морамо да дођемо до споразума око тога где је граница и признамо једни другима границу“, рекао је Тачи.

Тачи је, каже Политико, „наговестио да би се тарифама на српску робу могло позабавити у паралелном процесу, док би се разговори о мировном споразуму наставили“.

„У политици је важно бити креативан“, рекао је Тачи.

Наводи се да се „Тачи вероватно ослања на међународни притисак како би се Харадинај натерао да одустане од тарифа и помогло да се обезбеди да он (Тачи) задржи велики глас у било каквим преговорима са Београдом“.

„Морамо да слушамо савет САД и ЕУ“, закључио је Тачи.

„Српска стварност“ / Политико, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here