Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Јуче отворена средњовековна тврђава Голубачки град од данас је отворена за посетиоце, јер су, након скоро пет година, окончани радови на њеној комплетној реконструкцији. Вредност овог посла износила је 6.6 милиона евра, а радове је финансирала Европска унија, преко Аустријске развојне агенције (АДА).

Реконструкција, започета у јулу 2014. године, обухватила је обнову бедема и свих десет њених кула, изградњу обалоутврде и визиторског центра, као и пробијање новог тунела и градњу обилазнице дуге 800 метара, како Ибарска магистрала не би и даље пролазила кроз тврђаву.

Сви предвиђени радови требало је да се заврше у року од две године, до јула 2016. године, али су, због бројних проблема, продужени до марта 2019. Пошто су сада окончани, уследиће градња комерцијалних садржаја, као што су: ресторани, бициклистичке стазе, спортски терени, базени, рибарско село, апартмани, атељеи за уметнике и марина за чамце. Њих неће финансирати ЕУ, јер је реч о комерцијалним садржајима, већ ће се за њих тражити други инвеститори.

После комплетног уређења и изградње свих додатних садржаја, општина Голубац очекује да ће се овде отворити више од 100 радних места и да ће од туристичких посета годишње зарадити око пола милиона евра.

Голубачки град налази се на самом улазу у Ђердапску клисуру и припада Националном парку Ђердап.

Голубачки град, подељен је на четири зоне: зелену, плаву, црвену и црну, а улазнице ће коштати од 150 до 1.200 динара. Малолетницима ће бити омогућен улаз само у зелену зону, док ће остале три моћи да обилази највише пет посетилаца у једној тури, и то само у пратњи водича.

„Српска стварност“ / Новости /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here